A következő célokra lehet támogatást igényelni az ökoprogram keretében:
1. A lakások hőleadóinak egyedi szabályozásához szükséges berendezések (termosztatikus szelepek) beszerelése
2. A lakások egyedi hőfogyasztásának mérésére vagy az épület hőfogyasztásának lakásonkénti költségmegosztására alkalmas mérőeszközök (hőmennyiségmérők és/vagy költségmegosztók) beszerelése
3. Az épület fűtési rendszerének átalakítása, ezen belül
a) strangszabályozók beépítése vagy cseréje
b) a mérhetővé vagy szabályozhatóvá tétel érdekében az egycsöves átfolyós rendszerű fűtési rendszer átalakítása a hőleadók elé beépített átkötő szakaszokkal vagy az egycsöves fűtési rendszer helyett új, kétcsöves fűtési rendszer kialakítása.

Csak olyan pályázat kaphat támogatást, amelynek eredményeként a korszerűsítést követően a teljes épület vagy teljes önálló fűtési egység valamennyi lakásában és közös használatban lévő fűtött helyiségében az önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozás műszaki feltételei biztosítottá válnak.

Kétféle módon nyújtható be igény. Kétlépcsős a pályázat, ha ezt az önkormányzat is támogatja. Ebben az esetben a település nyilvános pályázatot ír ki az ökoprogram támogatására, amelyben meghatározza a nyújtani kívánt támogatás mértékét, formáját és feltételeit, továbbá az önkormányzati közreműködés módját, eszközeit. Első lépcsőként a pályázó társasházak és lakásszövetkezetek a felújítási pályázatot az önkormányzat felé adják be, amenynyiben vállalják a felújítási költségek minimálisan az önkormányzati pályázatban megjelölt mértékű saját erőből történő finanszírozását. Az önkormányzati döntést követően második lépcsőben az önkormányzat által is támogatott pályázatokat a pályázó társasházak, lakásszövetkezetek továbbítják a szaktárca felé.

Egylépcsős a pályázat, ha a pályázó a tulajdonában lévő épületre vonatkozóan vállalja a teljes felújítási költség állami támogatáson felüli részének saját erőből történő finanszírozását, és a pályázatát közvetlenül nyújtja be a minisztérium felé. Egylépcsős a pályázat társasházak/lakásszövetkezetek esetében, ha
– az önkormányzat nem ír ki pályázatot, mert nem tudja vagy nem kívánja támogatni a felújítást
– az önkormányzat ír ki pályázatot, de mindegyiket nem tudja támogatni
– az önkormányzat ír ki pályázatot, de a társasház vagy lakásszövetkezet nem kíván részt venni ezen, és vállalja a teljes felújítási költség állami támogatáson felüli részének saját erőből történő finanszírozását.
Az igényelt vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség maximum 50 százaléka, de lakásonként legfeljebb 77 ezer forint lehet. (Az önkormányzati támogatás és a pályázó saját ereje együtt legalább a bekerülési költség 50 százaléka.)
A pályázatok benyújtási határideje: 2009. június 30.