Cégvilág

Síelni megy? Jó tudni: a légimentés árát nem állja a tb

Több ezer eurót kell lepengetnie annak a síelőnek is, aki balesetéhez érvényes európai egészségbiztosítási kártyával veszi igénybe az osztrák mentőhelikoptert.

Az osztrák közbiztosító csupán a légimentési költségek harmadát téríti meg, több ország társadalombiztosítója pedig egy fillért sem fizet a hegyi mentésért Tavaly a magyar biztosítottak ellátása után 60 ezer darab, összesen 2,4 milliárd forint értékű számlát kapott az OEP a külföldi biztosítóktól. Ebből hétezer volt az európai egészségbiztosítási kártyával igénybe vett, orvosilag szükséges beavatkozást tartalmazó. Hazánkban 260 ezer esetben, 1,4 milliárdos költséggel láttak el külföldieket, ebből 220 milliót tett ki a 17 ezer európai kártyával igénybe vett esetek költsége.

Az elmúlt évben 11 beteg tüdőtranszplantációját végezték el Bécsben, öt élő donoros májátültetésre, négy speciális szívműtétre került sor Németországban. Svájcban 23 speciális „vérátmosás” történt, 11 különleges gerincműtétet és néhány speciális genetikai vizsgálatot végeztek az alpepesi országban. Emellett 196 csontvelő-donor-keresést fizetett az OEP, ennek eredményeként 47 beültetés történt itthon. A magyarok biztosítotti jogviszonyát az európai egészségbiztosítási kártyával lehet igazolni. Ebből az OEP 2005 októbere óta 1,2 milliót adott ki, tavaly 430 ezret. A főosztályvezető nem tartja valószínűnek, hogy 2011 előtt elektronizálják a jelenleg használatos plasztiklapocskát. Hazánk is tagja egy 15 országot átfogó netkártya-kísérleti projektnek. Az ebben részt vevők több egészségügyi szolgáltatóját öszszekapcsolták az országok társadalombiztosítóival, s a kiállított egészségkártyákkal – egy kód segítségével – validálni lehet a betegek biztosítotti jogviszonyát. Az OEP az orvosilag szükséges ellátás mellett fizeti az orvosi szakma által indokoltnak tartott külföldi gyógykezelések költségeit is. Tavaly erre 480 millió forintot fordított, az idei költségvetésben 820 millió az előirányzat. E beavatkozások harmada a korábban elvégzett műtétek miatti utókezelés. A biztosító a kórházi kezelés mellett az orvosilag indokolt kísérő utazási költségét is fedezi, ám a hozzátartozók kinntartózkodási költségeit nem. Egyelőre azonban a plasztik európai egészségbiztosítási kártyával vehető igénybe az orvosilag szükséges ellátás, attól függően, hogy a biztosított mennyi ideig tartózkodik a másik országban. Ha külföldön tanul, akkor a kártya bemutatásával minden szükséges ellátást megkap. Ha nyugdíjasként más országot választ lakhelyéül, az ott járó teljes körű egészségügyi ellátásra jogosult. Az ingázó munkavállalók pedig hazájuk és a munkahelyül választott ország egészségügyi ellátására egyaránt jogosultak. Nálunk többségében szlovák munkavállalók igénylik ilyen alapon a gyógykezeléseket, tőlünk pedig elsősorban Ausztriában vállalnak munkát és vehetik igénybe az ottani ellátást a magyarok.

légimentés Lengyel Balázs külföldi gyógykezelés oep
Kapcsolódó cikkek