Cégvilág

Személyre szabott egészségügyi szolgáltatást javasol a felügyelet

Lakosságszám arányosan Fejér és Komárom-Esztergom megyékben van a legtöbb, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékben pedig a legkevesebb önkéntes egészségpénztári tag – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet most elkészült átfogó elemzéséből.

A több mint 700 ezer tagot számláló és 44 milliárd forintnyi vagyont kezelő szektor által finanszírozott szolgáltatások elérhetősége megfelelő, az egészségpénztárak működése többnyire ügyfélbarátnak mondható. A kiadások között a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök vásárlása dominál - állapította meg a felügyelet. A szektor a pénztártagok számát tekintve 20 százalékkal (610-ről 730 ezerre) bővült 2007-ben, ami a 16 év feletti lakosságot tekintve 8,5 százalékos lefedettséget jelent.

A pénztári befizetésekből finanszírozott szolgáltatások a pénztártagok közeli hozzátartozói által is igénybe vehetőek, velük együtt összesen 1,6 millió ember egészségügyi kiadásainak egy részét fedezik az önkéntes egészségpénztárak. A pénztártagok lakossághoz viszonyított aránya Fejér és Komárom-Esztergom megyékben a legnagyobb (12,5, illetve 12 százalék). A minimális tagdíj átlagos nagysága éves szinten 30 ezer forint. A vizsgált 36 pénztár átlagában ennek 87 százalékát költhetik el a pénztártagok egészségügyi termékek és szolgáltatások vásárlására; ezen túl a befizetett összeg növekedésével annak egyre nagyobb hányada kerül a tag egyéni számlájára. A pénztártagok a felhasznált pénz kétharmadát – a korábbi évekhez hasonlóan – gyógyszer és gyógyászati segédeszköz vásárlására fordítják. A pénztárak fele biztosít tagjai számára készpénzkímélő egészségkártyát, melynek ára átlagosan 1500 forint. A pénztárakkal szerződött szolgáltatók 35 százalékánál biztosított a kártyát kezelni képes elektronikus terminál, 22 százaléknál pedig telefonos autorizációs lehetőség áll rendelkezésre. Ennyi szolgáltatónál tehát az ügyfél közvetlenül az egészségpénztári számlájának terhére fizethet, és nem csak utólag, a számla postai beküldését és elszámolását követően juthat hozzá a pénzéhez. A felügyelet megvizsgálta a pénztárakkal kapcsolatban álló szolgáltatók térbeli elérhetőségét is. A szerződött szolgáltatók között legnagyobb arányban gyógyszertárakat és gyógyászatisegédeszköz-szaküzleteket találunk, de jelentős hányadot képviselnek a fogorvosok és a járóbeteg-szakellátók is. A szolgáltatók egy része a pénztártagok számára árkedvezményt is biztosít, ennek átlagos mértéke 9 százalék. Országos átlagban ezer pénztártagra 176 szerződött szolgáltató jut.

Az elemzés rámutat arra, hogy minél nagyobb taglétszámú egy pénztár, annál kevesebb utazással érhetőek el a tagság számára a finanszírozott szolgáltatások. A felügyelet kívánatosnak tartaná, ha a jövőben a pénztárak közötti verseny az egyedi, személyre szabott egészségügyi szolgáltatások dimenziójában erősödne.

egészségpénztárak Egészségbiztosítási Felügyelet
Kapcsolódó cikkek