Cégvilág

A Szurgut olajcégé a Mol ötöde

Tulajdonoscsere. Az orosz Szurgutnyeftyegaz olajipari társaság 1,4 milliárd euróért megvásárolta a Mol Nyrt. 21,2 százalékát az OMV-től. Az előzmények ismeretében a piac az osztrák cég lépését ésszerűnek, az oroszét meglepőnek értékelte. Az OMV ugyanis korábban azért vette meg a most gazdát cserélt hányadot két részletben, hogy előkészítse a Mol egészének a megszerzését. Erre nem került sor a magyar társaság menedzsmentjének ellenállása miatt, és mert az uniós versenyhatóságok túl nagy vérveszteséget követelő feltételeket szabtak a frigyhez. Emiatt persze még nem kellett volna az OMV-nek kiszállnia, ám tény, hogy a mostani, hitelhiányos időszakban jól jöhet számára az 1,4 milliárdos eurós árbevétel. „Magyarország, ahol 174 töltőállomásunkkal az üzemanyag-kereskedelem 14 százalékát ellenőrizzük, továbbra is fontos része közép-európai piacunknak. Mindent megteszünk, hogy ottani vevőinket a legjobb képességeink szerint szolgáljuk ki” – mondta a Világgazdaságnak Thomas Huemer, az osztrák cég szóvivője. A többi vevőjelöltre vonatkozó kérdésünkre csak annyit közölt, hogy a Szurgutnyeftyegaz ajánlata volt a legjobb, az ár pedig „az eladó és a vevő közös érdekét tükrözi”. Az OMV és a Mol erőegyesítését Wolfgang Ruttenstorfer kezdeményezte, aki egyébként 2011. március végéig lesz az osztrák vállalat vezére, utána vélhetőleg nyugdíjba vonul.

Az sem kizárt, hogy vevői oldalról (is) sürgették az ügyletet. A Szurgutnyeftyegaz mögött az orosz sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök áll, akinek forrásaink szerint évek óta szaporodnak közvetett magyarországi befektetései. A másik fő tudnivaló az orosz társaságról, hogy semmilyen üzleti kapcsolata nincs a Mollal, vagyis a nulláról indítja a közleménye szerint „mindkét fél kölcsönös előnyére váló” együttműködést.

Egy szakmai forrásunk egyébként kétségbe vonja, hogy ilyen horderejű érdekeltségeladásról meg lehetett volna egyezni a magyar kormánnyal és a Mol-vezetéssel való egyeztetés nélkül. Közleménye alapján a magyar cég csak tegnap reggel értesült az ügyletről, de biztosra vehető, hogy egy bizonyos hazai körben már napok óta ismert volt a Mol-papír vásárlására öszönző ügylet híre. Az olajtársaság részvényeinek árfolyama ugyanis már a múlt hét derekától erősödött. Ráadásul a politika részéről is nagy a csend. Lapzártánkig sem kormány-, sem ellenzéki oldalról nem kifogásolták, hogy „viszik a nemzeti kincset”, mint nemrég, az OMV közeledési kísérleteikor. Igaz, most még „csak” 20 százalékról van szó, de több elemző szerint is borítékolható, hogy az új orosz tulajdonos sem akar megállni ekkora Mol-részesedésnél.

Egyedül a hazai olajcég nem túl jókedvű véleményét ismerhettük meg, azt is csak a közleményéből. E szerint „a Szurgutnyeftyegaz és a Mol között nem volt és jelenleg sincs sem stratégiai, sem üzleti kapcsolat, ... ezért a Mol igazgatósága az orosz céget pénzügyi befektetőnek minősíti”. Ennek fényében nem tekinti értelmezhetőnek azokat az együttműködési elképzeléseket sem, amelyekről Vlagyimir Bogdanov, a Szurgutnyeftyegaz általános igazgatója, cége közleményében beszél. A Mol hangsúlyozza még, hogy változatlanul saját stratégiáját folytatja, amelynek célja a részvényesi értékteremtés. Ennek fő hajtóereje az INA-val való együttműködés elmélyítése, ennek révén a Mol egy nagyobb eszközportfóliót optimalizálhat. Forrásunk szerint a Szurgutnyeftyegaz számára sem csak a magyar vállalat itteni eszközei az érdekesek, hanem a horvátországiak és a szlovákiaiak is.

A lapunk által megkérdezett elemzők szerint felvásárlási láz indulhat az olajcég iránt.

„Enyhe felhajtóerőt gyakorol az orosz vétel, amely a Mol oroszországi stratégiai elköteleződését erősíti. Akár ismételt felvásárlási harc is kibontakozhat a magyar olajcég iránt” – véli Kovács Karád, a Cashline elemzője. Szerinte egyelőre átmeneti a drágulás, 11–12 ezer forint között állhat meg az árfolyam emelkedése. Ugyanakkor nem lesz veszélyes az orosz befolyás a Molban, ugyanis a menedzsmenthez közel álló tulajdonosi köröknek továbbra is 50 százalék körüli részesedése van, vagyis nem kerülhetők meg a döntéshozatalban. Április 23-án ül össze a Mol közgyűlése, ekkor döntenek az osztalékfizetésről is. Kovács Karád szerint nem azért döntött a cég korábban az osztalékfizetés megszüntetéséről, hogy így „fúrja ki” az OMV-t, vagyis most sem kell arra számítani, hogy az új helyzetben osztalékfizetésről döntenének.

Két dolog miatt jó hír a Szurgutnyeftyegaz ajánlata Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint. Egyfelől a tranzakció a jelenlegi árfolyam közel duplájáért köttetett meg, vagyis jelentős a prémium a mostani szinthez képest, másfelől megnőhet a felvásárlással kapcsolatos spekuláció a hazai cég körül. A szakértő szerint jobban teljesíthetnek a Mol-részvények a jövőben, de csak középtávon lehet sztori az árfolyammozgásban. A társaság fundamentumait tekintve nem fizetnek sokat az oroszok. Az elemző szerint viszont most már kevésbé lesznek érzékenyek lefelé az olajpapírok, és korábbi, sőt, gyorsabb emelkedésnek indulhat a jegyzés. A Mol túl volt büntetve a hazai makrohelyzet és a forint miatt, ezért a korábbi árfolyamesés nem volt indokolt. A Raiffeisen tegnap kiadott célárfolyama 15 300 forint. Herczenik szerint az oroszok beszállásának jelen pillanatban nem lesz hatása a cég mindennapi operatív működésére. Az elemző továbbra is arra számít, hogy az áprilisi közgyűlésen nem döntenek osztalékfizetésről a küldöttek.

BHL–GT

A Szurgutnyeftyegaz olajtársaság

A mintegy százezer fős Szurgutnyeftyegaz feltárással, olaj- és gázipari létesítmények építésével, olaj- és gáztermeléssel, továbbá a feldolgozott termékek értékesítésével foglalkozik. 2008 első kilenc hónapjában 475,4 milliárd rubeles forgalmat és 120 milliárdos adózott eredményt ért el. Piaci értéke 43,428 ezer milliárd rubel (1 dollár = 34 rubel).

Tulajdonosairól csak azok számát teszi közzé honlapján, az orosz sajtó a Putyin-kapcsolat miatt vagy mellett kormány közelinek mondja.

A társaság 2007-ben a hatodik legnagyobb orosz cég volt a Forbes listája alapján.


Tulajdonosairól csak azok számát teszi közzé honlapján, az orosz sajtó a Putyin-kapcsolat miatt vagy mellett kormány közelinek mondja.

A társaság 2007-ben a hatodik legnagyobb orosz cég volt a Forbes listája alapján.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek