Cégvilág

A válság miatt az egészségünkön spórolunk

A gazdasági válság miatt azonnali lépésekre szólította fel az EU tagállamok szakminisztereit az Európai Bizottság egészségügyi biztosa. Az emberek nem mennek orvoshoz, vagy elhalasztják a kezeléseket.

"Andrulla Vasziliu szerint: a mi politikai felelősségünk, hogy nagyon alaposan figyeljük a fejleményeket a tagországok egészségügyi és szociális helyzetében, hogy tudjuk, miként segíthet a legjobban az (EU) a tagországoknak, illetve miként támogathatja őket abban a küzdelemben, amelyet a válság negatív következményei ellen kell folytatni. " - mondta Brüsszelben a biztos szóvivője, Nina Papadulaki.

Andrulla Vasziliu aggodalmait a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) januári jelentésének megállapításai váltották ki - írta a Független Hírügynökség híre nyomán a Magyar Orvosi Kamara honlapja. A jelentés egyebek mellett arra figyelmeztet, hogy a világgazdasági válság következtében az egészségügyi ellátásra szoruló emberek vagy elhalasztják a kezelést, vagy olyan megoldásokat keresnek a gyógyulásra, ami nagyon alacsony költségű, és ilyen az állami közegészségügy, amelynek minősége a WTO szerint erősen romlik.

Brüsszel aggodalmainak egyik sarkalatos kérdése a rákszűrés. Az egészségügyi biztos szóvivője hétfőn úgy fogalmazott: az Európai Bizottság aggodalma, hogy " a tagországok csökkenteni fogják a szűrési programokra szánt közpénzeket, aminek következtében egyre kevesebb esetet ismernek fel a korai stádiumában, egyre több lesz a drágább kezelés, egyre többen szenvednek és halnak meg". Nina Papadulaki szóvivő szerint az Európai Bizottság és az egészségügy felelősei egyaránt úgy látják, hogy mind több ember kerül a szegénység csapdájába, ahonnan nem képesek kikerülni, és ennek súlyos hatása lehet a jövő nemzedékeire is.

"Már most tapasztaljuk, hogy egyre több országban megugrott azoknak a száma, akik az öngyilkosság gondolatával foglalkoznak, akik mély depresszióba zuhannak, vagy olyan egészségkárosodást szenvedtek, ami a következménye" - mondta az AFP-nak az Európai Közegészségügyi Szövetség főtitkára. Monika Kosinska szerint mindezek a jelenségek összefüggenek a kormányok egészségügyi kiadásainak megnyirbálásával.

EU egészségügyi biztosa válság felhívás
Kapcsolódó cikkek