Cégvilág

BorsodChem krízis - Csak a nyugdíjazás 2 millió euróba kerül

A jövőt illetően erősen ki van szolgáltatva a piaci fejleményeknek az egyik legnagyobb hazai vegyipari társaság, a BorsodChem (BC) Zrt. Jelenleg mintegy 900 millió eurós adósságállományt görget maga előtt, ezt nehéz helyzetben lévő nyugati bankoknak kell törlesztenie.

Wolfgang Büchele, a cég vezérigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy bár a tartozást lehetőség szerint átütemeznék, ez idáig nem kezdeményeztek kapcsolatfelvételt a hitelezőkkel a feltételek módosításáról. Szerinte ennek jövőbeli megfontolása nagyban függ a gazdasági helyzet alakulásától.
 
A társaság egyébként a múlt évet – a PVC-értéklánc egyes, immár eladásra szánt elemeinek teljesítményét is beleszámítva – mintegy egymilliárd eurós árbevétellel zárta, ez a forint jelenlegi kurzusa alapján számolva jócskán meghaladta a 2007-es értéket. A cég EBITDA-ja sem alakult rosszul, 110 millió euró fölött volt 2008-ban. Tavaly novembert követően a vállalat teljesítménye erőteljesen visszaesett, főként a fontos felvevőpiacnak számító építő- és autóipar gyengélkedése miatt.

Bár ez év februárjában – a tervezett létszámleépítést megelőzendő – a cég ideiglenes kormányzati segítséget kapott, a korengedményes nyugdíjazások költsége az idén így is elérheti a 2,5 millió eurót. Ez egyelőre becsült szám, mivel a nyugdíjazás önkéntes alapú, és még nem dőlt el, hogy hányan kívánnak élni a lehetőséggel. Komolyabb pluszköltséget ró a cégre a szén-dioxid-kvóták vásárlása.

Borsodchem kölcsön támogatás tartozás hitel BC nyugdíj
Kapcsolódó cikkek