Szintén elkeserítő adat, hogy Magyarországon az 50 év feletti férfiak még várható élettartama mindössze 23 év, amiből csupán 11 évet tölthetnek el egészségben. Az elrettentő adatoknak több oka is van, ilyen az egészségtudatos életvezetés teljes hiánya, és a csaknem behozhatatlan elmaradás az egészségügyi felvilágosítás terén.
 
A Magyar Kardiológusok Társaságának az elmúlt években megvalósított Szívriadó Programja sok adatot szolgáltatott arra vonatkozólag, hogy még van hova fejlődni az orvos-beteg együttműködés terén. A Társaság most RizikóRiadó néven indít el egy ismeretterjesztő programot, amely fölhívja a figyelmet az egészségügyi kockázatokra és segítséget nyújt az egészségtudatos életmód megteremtésében.
 
A RizikóRiadó Program keretében megismertetik a kockázatokat, illetve rizikótényezőket a magasvérnyomásos betegekkel, továbbá a nővérek és családorvosok bevonásával kívánják elnyerni a betegek együttműködését, ami példaként szolgálhat arra, hogyan javítsuk edukációval az orvos-beteg együttműködést.