Cégvilág

Fityiszt mutatott az Európai Befektetési Bank az autóscégeknek!

Az Európai Befektetési Bank közölte: elutasítja az autógyárak 40 milliárd eurós támogatási kérvényét és nem emeli meg az egy cégre eső 400 millió eurós támogatási korlátját sem.

A gondokkal küzdő autógyárak 40 milliárd eurós igényeltek az Európai Befektetési Banktól (EIB), amely azonban elutasította a kérést. A szervezet tájékoztatása szerint jelenleg is tárgyal az autógyárakkal és kész 3,2 milliárdnyi kölcsön még ezen a héten aláírni. Az EIB összesen 7,2 milliárd eurót, éves kölcsönzési összegének tíz százalékát juttatja az autógyáraknak – írja a The Times.

Philippe Maystadt, az EIB elnöke érzékeltette, hogy igyekeznek korlátozni az autógyárak támogatását, erre utal, hogy közölte: az év második felében bármely, a szektornak nyújtott hitelt csak más ágazatok rovására folyósíthatnak. A szervezet leszögezte: nem növeli a kölcsönök összegét és nem szegi meg alapszabályát, miszerint egy cég nem részesülhet 400 millió eurónál nagyobb összeget.

A bejelentés válasz a General Motorsnak, amely 3,3 milliárd eurót kért az érintett európai kormányoktól Opel és Vauxhall márkáinak megmentésére. Az EIB illetékesei szerint a két márka nem pályázhat külön a 400 millió eurós keretre, annak ellenére, hogy Németország, Franciaország és Luxemburg a szabály enyhítésére kérte az Európai Befektetési Bankot.

támogatás eib General Motors Európai Befektetési Bank hitel autógyár
Kapcsolódó cikkek