Cégvilág

Merkel nem siet az Opel segítségére

Angela Merkel teljesen egyértelművé tette, hogy a bajba került Opel nem számíthat különleges elbánásra.

"A válságban nem kivételezünk egyes cégekkel, a válságban nincsenek a a gazdasági rendszer szempontjából kulcsfontosságú vállalatok" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a CDU/CSU keddi frakcióülésén. A SPIEGEL online kiadásának információi szerint a politikus azt is hozzátette: Németország sempontjából a jelenlegi helyzetben fontosabb a bajba került pénzintézetek megsegítése, mint egyes vállalatoké.

Ennek ellenére az Opel számíthat arra, hogy Berlin kihúzza a csávából. Merkel egyértelművé tette, hogy az autóipari óriás éppúgy pályázhat állami segítségre, "mint bármely másik német cég, ám nem részesül különleges elbánásban" - emelte ki a német kancellár.

Ezzel egyidőben Merkel azokat a lépéseket is felvázolta, amelyek megtétele az Opel megkaphatja a remélt német eurómilliárdokat. "Először is függetlenné kell válni a General Motors-tól (GM), majd rendezni a szétválás után a felmerülő szabadalom-megosztást és egyéb vitás kérdéseket. A GM csak kisebbségi tulajdonos maradhat a konszernben." - jelentette ki a politikus.

Merkel annak ellenére sem engedett az Opel és a GM követeléseinek, hogy Carl-Peter Forster, a GM európai részlegeinek vezetője kijelentette, ha nem kapnak gyorsan állami segítséget, a munkahelyek legalább tíz százalékát meg kell szüntetni z Opel németországi telephelyein. Ez legalább 3500 álláshelyet jelent, de közvetve a termelés és az eladások csökkenése miatt az Opel gondjai 100 ezer állást veszélyeztetnek egyedül Európában.

gazdasági válság állami segítség Opel Angela Merkel munkahelyek
Kapcsolódó cikkek