Cégvilág

Ne lehessen hirdetni a magas zsír-, só- és cukortartalmú élelmiszereket?

Külső és belső össztűz zúdult arra a bizottsági javaslatra, amely zsír-, só- és cukortartalmuk szerint osztályozná az élelmiszereket, illetve betiltaná a több határértéket átlépő termékek hirdetését.

A tervezet ellen nemcsak a gazdasági szereplők és az Európai Parlament egyes képviselői tiltakoztak hevesen, de az Európai Bizottság berkein belül is vita tört ki azokról.

A brüsszeli javaslat az uniós élelmiszer-biztonsági ügynökség (EFSA) ajánlásain alapul, amelyek a termékek zsír-, só- és cukortartalmának az egészségre még nem káros mértékét próbálják meghatározni. Brüsszel ugyanakkor nem kívánja felosztani az élelmiszereket „egészségesekre” és „egészségtelenekre”, azt szeretné megakadályozni, hogy a gyártók féligazságokkal traktálják a fogyasztókat – mondta Androulla Vassiliou egészségügyi biztos. A javaslat szerint a korlátozás minden élelmiszerfajtára kiterjedne.

Különösen nagy vihart kavart az ügy Németországban, ahol a pékek a magas sótartalmú hagyományos termékek betiltásától tartanak.

Az eredeti menetrend szerint még ez év tavaszán elő kellene állnia végleges jogalkotási javaslatával a bizottságnak. José Manuel Barroso bizottsági elnök azonban nem szeretné, ha ez a téma szerepet kapna a júniusi európai parlamenti választások kampányában, ezért vélhetően késni fog a dosszié elfogadása.

sósperec Európa zsír paralment hirdetni bizottság Brüsszel vita cukor
Kapcsolódó cikkek