Cégvilág

Óriási végkiárusítással húzza le a rolót a Circuit City

Óriási végkiárusítással fejezte be 60 éves működését az egyik legnagyobb amerikai elektronikai áruházlánc, a Circuit City, amelynek üzletei vasárnap tartottak nyitva utoljára.

A Circuit City korábban az Egyesült Államok második számú elektronikai áruházlánca volt, 567 áruházat működtetett 34 ezer alkalmazottal. A vállalat tavaly novemberben kért csődvédelmet. A cég közölte, hogy a hitelforrások szűkülése és a fogyasztói költekezés gyors csökkenése miatt kényszerültek erre a lépésre.

A vásárlók a tévékkel és egyéb elektronikai cikkekkel egykor roskadásig tömött áruházakban a hétvégén többnyire csak üres polcokat találtak. Vasárnap már csak néhány nyomtató, számítógépes merevlemez és zenetorony árválkodott több áruházban. Egyes üzletekben még az utolsó napon is lehetett kapni HDTV tunereket és drágább, tükörreflexes digitális fényképezőgépeket, valamint a korábbi ár tizedéért árusított szakkönyveket.

A Circuit City vasárnap éjszaka zárja be végleg üzleteit. A csődvédelem novemberi bejelentésekor James Marcum vezérigazgató még bizakodó volt, úgy nyilatkozott, hogy a láncot versenyképesebbé kell tenni. A vállalat azonban nem tudta úgy átszervezni működését, hogy életben tudjon maradni, a beszállítókat az áruházbezárások és az elbocsátások sem tudták meggyőzni.

A cég felszámolásáról január közepén született döntés. A Circuit City - amely 770 kisebb üzletet Kanadában is üzemeltetett - tavaly novemberig 2,3 milliárd dolláros adóságot halmozott fel; 118 millió dollárral tartozott például a Hewlett-Packardnak, 116 millióval a Samsungnak és 60 millióval a Sonynak.

áruházlánc végkiárusítás elektronikai csődvédelem Circuit City
Kapcsolódó cikkek