Cégvilág

Az áfaemelés segíthet a használtautó-kereskedőknek

Az áfaemelés visszahozhat valamit az elvesztett forgalomból - furcsa logika, de ebben reménykednek a használtautó-kereskedők. Hiába csökken a kereslet, az áremelés elkerülhetetlennek tűnik a piacon - olvasható a szombati Népszabadságban.

Ritka alkalom, amikor az emelésétől várják a forgalom emelkedését a cégek, ám ez a helyzet most a használt autókkal kereskedőknél. Az első negyedévben 15-20 százalékkal zsugorodó piacon azt remélik, hogy a júliusi áfaemelés miatt kevésbé lesznek kelendők az új gépkocsik, az eleve magasabb nettó árra ugyanis nagyobb áfa rakódik, ami elriaszthatja a vevőket.

Az így keletkező előny persze korántsem lesz akkora, mint egy jól működő gazdaságban: a miatt csökkenő keresletre reagálva az új autókat immár fél éve 20-35 százalékos árkedvezménnyel adják.

Nagyjából ennyi, amibe kapaszkodhatnak a kereskedők. A tapasztalatok szerint idén tízből hat vevő készpénzzel akar fizetni - egyre nehezebb ugyanis hitelhez jutni. Van olyan vélemény, hogy ez nem káros folyamat, így legalább csak azok visznek el autót a telepekről, akik biztosan ki is tudják fizetni a vételárat. Őket viszont megfontolásra késztetik a roncsprémium bevezetéséről szóló hírek, sokan inkább várnak a vásárlással, míg eldől, hogy - külföldi példákhoz hasonlóan - a magyar vevők is kaphatnak támogatást a költségvetésből.

áfaemelés használtautó adóemelés kereskedő használtautó-kereskedők
Kapcsolódó cikkek