Cégvilág

Figyelem! Glutén a gluténmentes sütőkeverékben

Glutént találtak a gluténmentesnek jelölt, Írországból származó lisztben, ezért azt az élelmiszerbiztonsági ellenőrök kivonták a forgalomból - tájékoztatta pénteken az MTI-t Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese.

Az Fejér megyei MgSzH élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának ellenőrei lakossági panasz alapján soron kívül végeztek ellenőrzést, valamint vettek mintát egy székesfehérvári élelmiszeripari vállalkozásnál. Ennek alapján pedig megtették a szükséges intézkedést, azaz zárolták az árut - idézi a BAMA a távirati irodát.

A mintavétel alapján ugyanis kiderült, hogy az ökológiai tanúsítással rendelkező, Írországban gyártott, Bio gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék megnevezésű, lisztérzékenyek számára készített termék glutént tartalmaz. A Magyarországra behozott termék - akkreditált laboratóriumban - megvizsgált mintáiban ugyanis kilogrammonként 76,5, illetve 53,9 milligramm glutént találtak a szakemberek.

Ezt pedig, azaz, hogy glutént tartalmaz a liszt, nem jelölték a csomagoláson. Ezért az európai közösség ide vágó rendelete alapján a szóban forgó terméket visszahívták a forgalomból.

Egyben a magyar állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szolgálat az Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztási Rendszerén (RASFF) keresztül soron kívül értesítette a bizottságot és az unió többi tagállamát is. Ezt a magyar és az uniós fogyasztók magas szintű egészségvédelmének biztosítása érdekében tették a magyar illetékesek.

liszt glutén gluténmentes
Kapcsolódó cikkek