Cégvilág

Figyelem! Már csak ezen a héten lehet papíron cégmérleget benyújtani

Már csak ezen a héten lehet papíralapon benyújtani a cégmérlegeket. Május elsejétől a vállalkozások kizárólag e-úton, a kormányzati portálon keresztül tehetnek eleget a számviteli törvény szerinti kötelezettségüknek.

Ez kevesebb adminisztrációs teherrel jár, egyszerűbb, gyorsabb lesz a letétbe helyezés, és a dokumentumok rögtön a beérkezést követően teljes körű nyilvánosságot kapnak.

A mérlegek elektronikus úton történő beadására és letétbe helyezésére már évek óta mód van, ám mivel a korábbi szabályozás ehhez megkívánta az e-aláírást, csak kevesen éltek vele.

A cégbíróságoknak komoly pluszmunkát okozott, hogy a papíralapú beszámolók a határidő lejárta körül zsákszámra érkeztek, és a feldolgozásuk hónapokat vett igénybe. Ez az üzleti élet számára is igen hátrányos volt.

Ugyanis mire az adatok megismerhetővé váltak, már nem éppen a legfrissebb, piaci szempontból kevésbé hasznos információkhoz juttatták az érdeklődőket. Gond azonban mindmáig, hogy a mulasztókat a cégbíróság – a túlterheltsége miatt – képtelen ellenőrizni és rászorítani kötelezettségük teljesítésére.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

e-aláírás cég e-út cégbíróság mérleg elektronikus
Kapcsolódó cikkek