Cégvilág

Merészek és ragaszkodók - A márkahűség is a nemtől függ!

Az árleszállítások, az akciós áron kínált termékek nem csak a női tekinteteket vonzzák. A 18 év feletti netezők több mint háromnegyede, ha teheti, akciós terméket vásárol – derül ki az NRC Piackutató és a TNS közös VMR kutatásának adataiból.

Az internetezők többsége (65 százaléka) saját bevallása szerint szívesen próbál ki új termékeket. A kísérletezésben és az újításokban a nők azok, akik a két nem közül inkább élen járnak (a férfiak valamivel több mint 60, a nők közel 70 százaléka érzi magára jellemzőnek az állítást).

Ez az eltérés feltehetően abból is következik, hogy többségében ők azok, akik nap mint nap meghozzák a bevásárlással, háztartás vezetésével kapcsolatos vásárlási döntéseket. Az akciók és árleszállítások is az új termékek intenzívebb kipróbálására ösztönözhetik a vásárlókat. A nők árkedvezmények iránti nagyobb fogékonysága ily módon tehát előmozdíthatja az új árucikkek megvételét.

Bár a 18 év feletti netpolgárok 65 százaléka szívesen próbál ki új terméket, ugyanakkor 58 százalékuk (többségében férfiak) ragaszkodik a már bizonyított márkához és minőséghez.

A kutatás egyébiránt arra is rávilágított, hogy a 18 év felettiek jelentős többség, 79 százaléka a jobb minőségű termékért hajlandó többet fizetni. Ebből jól látható, hogy vannak olyan termékek, amelyek esetében az árral szemben a vevők előtérbe helyezik a minőségi kritériumot.

A nemi szerepek és ehhez kapcsolódóan kialakult vásárlási döntéseik típusának különbségéből is adódhat tehát, hogy a nők bizonyos mértékben nyitottabbak az új márkák és áruk kipróbálására, a férfiak pedig nagyobb arányban ragaszkodnak a már megszokott és bizonyított darabokhoz.

Ha pedig a magas minőség akcióval párosul, az szinte biztos, hogy többleteladást biztosít a gyártónak. A lényeg az egyensúly megtalálásán van, mégpedig azért, hogy a túlzott vagy gyakori akciókkal a minőségi termékünk ne keltse egy olcsó márka képzetét.

A kutatás módszertana

A felmérést az NRC Piackutató 2008 második félévében végezte 10 ezer fő online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a 14-69 éves legalább hetente internetező magyar lakosságra.

A Visitor Media Research (VMR) egy évente ismétlődő kutatássorozat folytatása, amelyet az NRC Piackutató Kft. és a TNS készít el a hazai médiavásárlók, médiatulajdonosok és vállalatok részére.

A Visitor Media Research (VMR) egy évente ismétlődő kutatássorozat folytatása, amelyet az NRC Piackutató Kft. és a TNS készít el a hazai médiavásárlók, médiatulajdonosok és vállalatok részére. Vásárlásra vonatkozó viselkedést érintő kérdésekkel való egyetértés -->

márkahűség vásárol net minőség felmérés gyártó internet TNS NRC márka vásárlás
Kapcsolódó cikkek