Cégvilág

Spórolásból már a Nokia is maga szereli össze a mobilokat

Jobb, ha a jövőben szerényebb ütemhez szoktatják magukat a mobiltelefonok piacán a szerződéses elektronikai gyártók – figyelmeztet legutóbbi előrejelzésében az amerikai iSuppli elemzőcég.

A gazdasági válság ugyanis erőteljes nyomást gyakorolt már eddig is az új készülékek értékesíthetőségére, s egyelőre a prognózisok sem ígérnek túl sok jót. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a márkagyártók saját kárenyhítésként házon belülre szervezik vissza a telefonok összeszerelését.

Erre legutóbb éppen a piacvezető Nokia szánta rá magát, néhány hete bejelentette: további több mint ötmilliárd dollárnyi üzletet von vissza szerződéses elektronikai összeszerelő partnereitől (EMS). A finn cég már tavaly is a teljes összeszerelő volumenének csak 17 százalékát szervezte ki szerződéses gyártókhoz, szemben az egy évvel korábbi 21,5-del. (A világ vezető mobiltelefon-gyártójának eddigi válságkezelő lépései a vezető EMS-vállalatok – Foxconn, Elcoteq, Jabil – magyarországi érdekeltségeit is érintették.)

A válság az elemzők szerint felszámolja a konjunktúra éveinek sikeres EMS-üzleti modelljét, vagyis a vertikális beszállítói láncot is, ez főként a részegységszállítókat érinti majd érzékenyen. Amikor jól megy az üzlet, az ellátási és a gyártói rendszerek egymást támogatva növekedhetnek, de ha beüt a krízis, a dolog már nem tud hatékonyan működni – vélik elemzők.

Szakértők szerint az EMS-cégeknek a korábbi években megszokott 20-30 százalékos növekedés után az idén mindenképpen jó néhány százalékos mínusszal kell számolniuk – még a tíz legnagyobb piaci szereplőnek is. Utóbbiak 2009-ben világszinten együttvéve 129,9 milliárd dolláros bevétellel számolhatnak, szemben az egy évvel korábbi közel 134 milliárddal. Pedig már a múlt év sem volt igazán fényes az iparági szereplők számára.

A legnagyobb EMS-gyártó tajvani Foxconn még elmondhatta magáról, hogy 2008-at is növekvő bevétellel zárta, ám a mindössze 1,3 százalékos többlet messze elmarad az egy évvel korábbi húszszázalékos gyarapodástól.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

foxconn Jabil Nokia készülék mobil Elcoteq telefon iSuppli válság EMS
Kapcsolódó cikkek