Cégvilág

Újabb Lidl-botrány: feljegyezték a betegszabadságok indokait

Munkajogilag valószínűleg nem állja meg a helyét a Lidl üzletlánc legújabb, ezúttal Németországban kirobbant botránya: a Spiegel Online értesülése szerint munkavállalóinak betegségeit saját, belső aktákon vezette az élelmiszerlánc. Az adatvédők kiakadtak.

A papírokra teljesen véletlenül bukkantak rá: egy bochumi autómosó szemetesládájába dobta valaki a Lidl diszkontáruház több száz belső dokumentumát - írja a német hetilap internetes kiadása. A papírokon megtalálható mintegy 600 munkatárs neve, címe, telefonszáma, túlórái, fizetése, levonásai, munkabizonyítványa, fénymásolat társadalombiztosításukról, és így tovább. Valamint a papírokból az is kiderül: a cég szisztematikusan dokumentálta munkatársainak betegségeit, majd megjegyzésekkel látta el a papírokat.

Az aktákon az üzletenként listázzák a dolgozókat, és nevük mellett fel vannak tüntetve korábbi betegségeik is. Melyek a magas vérnyomástól és a megfázástól kezdve gyakran teljesen személyes jellegűek is. "Terhes akarok lenni, nem sikerül a megtermékenyülés", "pszichológusi" látogatás, avagy "neurológiai kezelés" szerepelnek a megtalált papírokon, betegszabadságok indoklásaként. Előfordult példa arra is: egy üzletvezető neve mellett szerepelt, hogy "személyes problémák", mellette zárójelben pedig, hogy "felsővezetéssel megbeszélni".

Az újabb skandallum kirobbanására a Lidl tavalyi spicli-botránya után került sor. Tavaly márciusban szellőztette meg a Stern, hogy a Lidl "detektíveket" foglalkoztat boltjaiban, akik titkos feljegyzéseket készítenek a munkatársakról: mint például kinek van tetoválása, ki-kibe lehet szerelmes, ki dolgozik izzadt pólóban. A lefolytatott vizsgálat után több mint egymillió euróra büntették a láncot.

A most talált papírok annál is megdöbbentőbbek: azok mind a tavalyi megfigyelési botrány után kerültek feljegyzésre.

Az alkalmazottak megfigyelésének gyakorlatáról a tavalyi Lidl-botrány idején mi is részletesen beszámoltunk.

betegszabadság spicli Lidl megfigyelés
Kapcsolódó cikkek