Cégvilág

A Google keresési találataival terjed az új vírus

A Gumblarnak nevezett kártevő gyorsan és hatékony terjed, eddig több mint háromezer weboldalt fertőzött meg. A vírus többek között a Google keresési találatait használja fel a támadásra.

A vírusról az amerikai Computer Emergence Response Team (CERT) adott tájékoztatást. Eszerint a Gumblar elvegyül a keresési találatok között, majd az Adobe programjainak gyengeségét kihasználva települ a számítógépekre – írja a PC World.

A program ezután ellopja a fertőzött felhasználó FTP hozzáférését is és ennek segítségével terjed tovább, saját készítési linkjeire terelve az internetezőket. A szakértők márciusban figyeltek fel a vírusra, akkor több száz holnap fertőződött meg, a vírus azóta lendületet vett és eddig már háromezer weboldalra települt.

A ScanSafe adatai szerint a Gumblar egy hét alatt 800 helyre fészkelte be magát, ez az állandóan növekvő terjedési ütem pedig szokatlan, mivel a probléma észlelése után a webmesterek többnyire letakarítják a fertőzött szervereket. Mary Landesman, a cég kutatási vezetője szerint ez a vírus számtalan támadási pontot talál a szervereken, így több lehetősége van a visszatérésre.

vírus fertőz FTP Google számítógép weboldal
Kapcsolódó cikkek