Cégvilág

Azonnali tárgyalást követel a gyógyszerész kamara a kormánnyal

A hét végén tartott küldöttközgyűlésén üdvrivalgással fogadták a gyógyszerészek az Európai Közösségek Bírósága múlt heti határozatát, amely szerint alapos közegészségügyi és finanszírozási indokai vannak , hogy gyógyszertár tulajdonlását és működtetését a nemzeti szabályozás gyógyszerészi diplomával rendelkező személyeknek tartsa fenn.

A gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségét biztosító etikus modell helyreállítását követeli a Magyar Gyógyszerészi Kamara annak kapcsán, hogy az Európai Közösségek Bírósága múlt héten úgy határozott: alapos indoka van annak, hogy a gyógyszertárak gyógyszerész diplomások tuljdonában és működtetésében maradjanak.

Nálunk a gyógyszer-gazdaságossági törvény előírta a gyógyszerpiac liberalizálását, így lehetővé vált, hogy nem gyógyszerész diplomás tulajdonoljon gyógyszertárat és bizonyos készítmények forgalmazása kikerülhetett a patikákból. A jogszabály hatására a korábbi 2040 patikaszám közel háromszázzal bővült, s a szupermarketek és benzinkutak eladóterében is megjelentek nem vényköteles orvosságok. Ez ellen a liberális forgalmazás ellen kezdettől fogva tiltakozott a kamara, eredménytelenül- mondta a VGO-nak Hankó Zoltán, a kamara alelnöke. A tiltakozásukban a gyógyszerbiztonság mellett közrejátszott az is, hogy - mivel a gyógyszertár egyetlen bevétele az árrés - az árréstömeg attól fogva több patika között oszlott meg, így patikák százai lettek üzemgazdasági szempontból veszteségesek. Azt is kifogásolták, hogy nem ott létesítettek új patikákat, ahol arra a betegellátás szempontjából fontos lett volna, hanem elsősorban a jó forgalommal kecsegtető településeken, nagyvárosokban. Az Európai Közösségek Bíróságának határozata kapcsán a kamara követeli a gyógyszertár-létesítési engedélyek kiadásának felfüggesztését és a gyógyszertár-nyitási eljárások azonnali leállítását.

Elvárja a kamara, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a Magyar Gyógyszerészi Kamarával az uniós bíróság határozatával érintett kérdésekben a gyógyszer-gazdaságossági törvény átfogó módosítására és a személyi jog intézményének helyreállítására. Kezdeményezi, hogy a hivatásetikai szabályozás helyreállítására és az egészségügyben működő szakmai kamarákra vonatkozó szabályozás megváltoztatására valamennyi érintett bevonásával haladéktalanul induljanak tárgyalások.

Követelik a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségét biztosító etikus modell helyreállítását. Az EU Bíróság határozata nem kötelezően végrehajtandó, az a tagállamok kormányainak hatáskörébe tartozik.

EU Bíróság döntés küldöttközgyűlés Magyar Gyógyszerész Kamara
Kapcsolódó cikkek