Cégvilág

Egyre durvább válság - Hegyekben áll az eladatlan építőanyag

A súlyos építőipari recesszió egyre durvább válságba sodorja az építőanyagokat előállító cégeket is. Az év első harmadában drámai mértékben folytatódott a piacvesztés, átlagosan a felére zuhant az értékesítés.

De vannak olyan termékek is, amelyek iránt most szinte egyáltalán nincs piaci érdeklődés. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a jövőkép is siralmasan fest. A tégla- és cserépiparban az értékesítés átlagosan 20–50 százalékkal esett vissza az előző év első négy hónapjához viszonyítva. A téglagyárak a legnagyobb vesztesek közé tartoznak: jelentős részük már hónapok óta nem termel, mert a csekély piaci igényeket a telephelyeiken tárolt készletekből is bőven fedezni tudják.

Bár a kisebb gyártók átlagos piaci viszonyok közt is leállnak télen egy-két hónapra, az idei „téli” leállás akár öt-hét hónapos – vagy a piac függvényében akár hosszabb – is lehet. S ez a munkaszünet most nemcsak a kisebb cégeket, de a nagy gyártókat is érinti. Az egyik legjelentősebb iparági szereplő, a Tondach éppen most döntött úgy, hogy békéscsabai cserépgyáraiból az év végéig több mint ötven dolgozóját elküldi.

A betoniparban sem jobb a helyzet: az első négy hónap mérései alapján országosan csaknem 30, Budapesten 40 százalékkal esett a termelés a bázisidőszakhoz képest. Jellemző a jelenlegi tendenciára, hogy az ország jól elhatárolható régióiban egyáltalán nem vagy alig folyik új beruházás, a 2007-ig viszonylag dinamikus fejlődést mutató északnyugati térségben sincsenek számottevő építkezések.

A nagy hazai cementgyártó társaságok egyike, a Duna-Dráva Cement Kft. az elmúlt négy hónapban az előző év azonos időszakához képest átlagosan mintegy 15-20 százalékos viszszaesést tapasztalt a cement értékesítésében. Mivel bizonyos építőipari tevékenységeket, például a lakóépületek, irodaházak vagy logisztikai központok kivitelezését erőteljesebben érinti a válság, itt jelentősebb a csökkenés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

cement építőanyag Tondach logisztikai központ irodaház tégla Duna-Dráva Cement betonipar építőipar
Kapcsolódó cikkek