Cégvilág

Elindult a stabilizáció az ingatlanbefektetések piacán

Napjaink negatív közhangulata ellenére a stabilizáció óvatos jelei látszanak Európa kereskedelmi ingatlanjainak befektetési piacain.

Az Egyesült Királyság vezeti a mezőnyt, ahol a befektetések volumene hasonlóan alakult – 3,5 milliárd Font volt – 2009 első három hónapjában, mint 2008 utolsó negyedében.

Ehhez hozzájárul a prémium hozamok stabilizációja egyes Egyesült Királyságbeli piacokon, mint például London Központja – jelentette a nemzetközi ingatlan-tanácsadó DTZ legújabb, European Quarterly című tanulmányában.

Ezek a trendek azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban előrehaladottabb a korrekciós folyamat, illetve valószínűleg a Font leértékelődése is sokat nyom a latba, vonzóbbá téve az országot az európai befektetők számára. 

A hanyatlás folytatódott: a befektetési volumen több mint 30 százalékkal esett vissza, 11 milliárd euróra 2009 első negyedévében. Európa legnagyobb és legfejlettebb piacain is esett a befektetési aktivitás, Franciaországban 70 százalékkal 0,8 milliárd euróra, Németországban pedig 50 százalékkal, 1,7 milliárd euróra.

Mivel a bankok folytatják mérlegük megerősítését, az új hitellehetőségek korlátozottak maradnak, ezzel a tőkeerős befektetők malmára hajtva a vizet. Ezért Európa ingatlan-befektetési piacán várhatóan a következő negyedévekben is nehezek lesznek a körülmények, és a befektetési aktivitás korlátozott marad. Várhatóan kisebb méretű tranzakciók fognak megvalósulni, mivel a nagyobb befektetések kapcsolt vállalkozások alakítását igénylik bonyolult, elhúzódó tárgyalási procedúrával.

negyedév European Quarterly stabilizáció korrekció trend ingatlanbefektetés DTZ
Kapcsolódó cikkek