Cégvilág

Fontos tudnivalók a Panelprogramról: mit, hol és hogyan?

Aktuális probléma a magas fűtésköltség és egyre forróbb a nyár a társasházi lakásokban, és ez sajnos nemcsak a környezetben bekövetkező változásoknak köszönhető.

A panelházban lakók többsége szembesült a problémával, hogy elszállt az idő az épületek felett, nemcsak szerkezeti, hanem hőszigetelési szempontból is szükség van a változtatásra.

A MEPS (Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete) szakemberei szerint a megoldás első és hatékony lépése lehet a homlokzatfelújítás, mely nem csupán esztétikai, hanem energetikai szempontból is növeli a komfortérzetet.

A bérházak, társasházak felújítására egyedülálló lehetőség a kormányzat által útjára bocsátott panelprogram, melyhez az EU is ad forrást. Szerte az országban vannak épülettömbök, melyek már megújultak, 2008-ban százezer lakás felújítását támogatták.

A támogatás igényelhető nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére, felújítására, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére és a megújuló energiafelhasználás növelésére.

A pályázatot az önkormányzat felé kell benyújtani, ott megvizsgálják azt, ha megfelel a feltételeknek, továbbítják az ÉMI felé. Az egylépcsős folyamatban az állami 1/3-részen kívüli önerőt a pályázónak kell biztosítania. A pályázatot tehát benyújthatják maguk az önkormányzatok, vagy lakásszövetkezetek, társasházak, amennyiben adószámmal rendelkeznek.

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete fontosnak tartja, hogy folyamatosan felhívja az emberek figyelmét magára a hőszigetelés, illetve a hőszigetelési vastagság fontosságára, illetve arra, hogy az állam milyen támogatási rendszerrel segíti a korszerű lakásfelújítást.

A MEPS május 20-án megrendezésre kerülő konferenciáján többek között a panelfelújítások kérdésével is foglalkozni fognak a szakemberek.

Az energiahatékony épületek támogatásának szükségességére hívta fel a figyelmet Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. szakértője, aki a nagyvonalú osztrák támogatási rendszert hozta fel példaként.

energiamegtakarítás ÉMI önkormányzat panelprogram Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesület
Kapcsolódó cikkek