Cégvilág

Fordult a kocka - Már a vezetők is állásért kilincselnek

A fejvadászok látókörében már feltűntek új pozíciót kereső, vezető beosztású szakemberek - őket sem kíméli a válság. A szakértőkre viszont több és más jellegű munka vár: a jelölteknek most más kívánalmaknak kell megfelelniük, mint korábban.

A bankszektorban már érzékelhetően elkezdődött a folyamat: a társaságok egyre több vezetőtől válnak meg, s egyelőre a fejvadászok sem tudnak mindenkinek segíteni. A szakemberek új jelenségként tapasztalják, hogy a legértékesebb szereplői közül is egyre többen állást keresnek, és olykor képességeiknek messze nem megfelelő feladatkört is elvállalnak – írja a Népszabadság.

- Az elmúlt húsz évben nem sok példa volt arra, hogy vezetők kerestek volna állást. Talán csak akkor, amikor - úgy nyolc éve - az informatikai cégek körében volt nagyobb mozgás.

Most a bankszférát követően az informatika, a gyártás, a telekommunikációs és más területek vezetőit is eléri a krízis - sorolja a tapasztalatokat és a prognózisokat Papp Júlia, a P&Bert Management Consulting Group Kft. operatív vezetője, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja.

- A jó vezető kincset ér, de súlyos krízishelyzetben - főként, ha már egyszerűen nincs kit irányítaniuk, mégis megtörténik, hogy megválnak tőlük. A cégek rendkívül költségérzékenyek lettek, és sokat spórolhatnak a béreken, ha két-három vezető munkáját egy emberre testálják - mondja a fejvadász.

De nem csak az új jelenség, hogy tapasztalt, nagy tudású vezetők találják magukat állás nélkül, hanem, az is, hogy azonnal lehetőségek után néznek: míg korábban őket környékezték meg a fejvadászok, most fordult a kocka: közép- és felsővezetők maguk veszik fel a kapcsolatot a tanácsadókkal.

fejvadász tanácsadó Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége állás vezető informatika költség munkahely menedzser
Kapcsolódó cikkek