Cégvilág

Lefizetett cégek, rekord büntetés - A Microsofton is túltett az Intel

Rekord mértékű, 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság az Intelre, mivel az tisztességtelen taktikákat alkalmazott vezető pozíciójának megtartása céljából.

A chip piac 80 százalékát birtokló Intelnek egyetlen riválissal, az Advanced Micro Deviceszal (AMD) kell szembenéznie. Az Európai Bizottság mai döntése szerint az Intel fizetett a hardvergyártóknak (Acer, Dell, Lenovo, HP, NEC) azért, hogy az ő termékét építsék be a számítógépekbe és ne a riválisét - jelenti az AP.

A chipgyártó emellett 2002 és 2007 között a Media Marktot és a Saturn üzemeltető Media Saturn holdingot is megfizette azért, hogy az ő chipjeivel szerelt számítógépeket forgalmazzon. Ez azt jelenti, hogy bár az AMD legnagyobb európai gyára Drezdában található, a fogyasztók Drezda városának első számú PC-üzletében sem vásárolhattak AMD chippel szerelt számítógépet. 

Az Intel szándékosan károsított meg több millió európai fogyasztót azzal, hogy évekig távol tartotta a riválisokat a piacról" – indokolta a rekord nagyságú, 1,06 milliárd eurós büntetést Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa. A bírságot az öt évig és három hónapig tartó jogsértés alatt Európában értékesített Intel-chipek értékének összege alapján számolták ki. A gyártó teljes készletének 30 százalékát adja el a kontinensen, ez évi 22 milliárd eurós eladást jelent.

"Az Intel erősen kifogásolja a most hozott döntést. Úgy hisszük, figyelmen kívül hagyja az igen kompetitív mikroprocesszor piac természetét, amelyet a folyamatos innováció, a termékek javuló teljesítménye és az alacsony árak alakítanak. A fogyasztók semmilyen kárt nem szenvedtek. Az Intel fellebbez." – fogalmazott az Intel közleményében Paul Otellini, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója

A cég vezetője szerint a Versenypolitikai Főigazgatóság figyelmen kívül hagyta vagy elutasította azokat a jelentős bizonyítékokat, amelyek nem támasztják alá a döntésben megfogalmazott állításokat. Véleménye szerint ez a bizonyíték mutatja, hogy ha egy vállalat jól teljesít, akkor a piac megjutalmazza, amikor viszont nem teljesít, akkor a piac ennek megfelelően reagál.

chip NEC dell Kroes verseny EU AMD HP bírság Intel Európai Unió acer Lenovo PC
Kapcsolódó cikkek