Cégvilág

Vigyázat! Kullancsveszély!

Hazánkban többféle kullancs élősködik, számuk a tél végével, a hőmérséklet emelkedésével rohamosan nő. Megtalálhatók a kertekben, az erdőkben, a köztereinken, a játszótereken sőt az utcán is.

Tévhit, hogy kullancsot csak fák alatt kaphatunk, mivel az apró vérszívó a talajról mászik fel a bőrünkön, így leginkább a gyermekek vannak veszélyben. A kullancsszövetség szakemberei arról tájékoztattak: egy vizsgálat szerint a vérszívók ötöde Lyme-kórral fertőzött. Ám a Lyme-kór mellett az agyhártya- és agyvelőgyulladást is terjeszthetik. Árulkodó jel lehet a vörös folt; ha ez megjelenik a testen, valószínű a fertőzés, bár a kór nem minden esetben jár együtt ezzel a közismert tünettel. A Lyme-kór antibiotikummal gyógyítható.

Fontos a megelőzés, a riasztószerek alkalmazása, amelyek semlegesítik a vérszívókat vonzó verejtékillatot. Fontos, hogy a kirándulásnál zárt cipőt, cipőbe tűrt nadrágot és sapkát viseljünk, ám még így is előfordulhat a kullancsfelszedés. Ezért a kirándulások után át kell vizsgálni a testfelületet és ha megtámadott a kullancs, azonnal el kell távolítani. Erre legalkalmasabb a patikákban is kapható csipesz. Eltávolításnál ügyelni kell arra, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert így a vérünkbe fecskendezhetjük a kórokozókat. A vérszívót lassan kell eltávolítani, nehogy a feje bent maradjon a testben.

Lyme-kór vérszívó kullancsok
Kapcsolódó cikkek