Cégvilág

Alapkőletétel "Közép-Európa Monacójában" - Galéria

A TóPARK első ütemének irodaparkjában ünnepélyes alapkőletételre került sor. A fejlesztő Walker and Williams Investment Group (WWIG) ezzel útjára indította az összesen 13 év alatt, mintegy 2,4 milliárd euróból megvalósuló grandiózus projektet.

A Közép-Európa Monacójaként emlegetett beruházás majdani, impozáns megjelenéséről már a jelenlegi állapot is sokat elárul, hiszen egyes irodaépületek építése már a harmadik emeletnél jár, sőt a fejlesztés területén található tó déli partján a sétányt is átadták már.

180 hektár, 13 év, 1,2 millió négyzetméter. Ezekkel az ambiciózus számokkal indult útjára a TóPARK projekt 2006-ban. Az ünnepi rendezvényen felszólalt a WWIG elnöke, Lotfi Farbod, a WWIG alelnöke és egyben a TóPARK megálmodója, Petrovszky Gábor, továbbá Dr. Palovics Lajos Biatorbágy polgármestere. A TóPARK első ütemének finanszírozását az Eurohypo Bank 138 millió eurós fejlesztési hitele biztosítja.

Az indító etap épületeit 2010. negyedik negyedévében adják át, amely magában foglal egy nettó 92 000 négyzetméter területű irodaparkot, egy nettó 20 000 négyzetméter szolgáltatási egységeknek helyet épületegyüttest, továbbá az irodaépületek közvetlen közelében, nettó 12 000 négyzetméternyi területen, több mint 160 bérlakást. Az épületekhez mintegy 2800 férőhelyes felszíni és föld alatti parkolóhely is készül.

Az épületek tervezésével a Deutsche Architekt Kft.-t, kivitelezésével pedig a Deutsche General Bau Kft.-t bízta meg a WWIG. Az irodák bérbeadása már a kivitelezés előtt megkezdődött, így jelenleg 43 százalékukat köti előbérleti szerződés. A városközpont későbbi ütemeiben a TóPARK Shopping Mall, további irodaházak, bérapartmanok, Európa leghosszabb, fedett sétálóutcája, egy rekreációs- és  rehabilitációs központ, szabadtéri és fedett sportkomplexum, expo- kiállítási terület, valamint egy oktatási- és rendezvényközpont valósul meg, ami még teljesebbé teszi a szolgáltatások körét.

Az első ütem építésével párhuzamosan az infrastruktúrafejlesztés is zajlik, hogy megoldja a majdan 40 ezres városközpont és Budapest nyugati agglomerációjának közlekedését. A projekt területén megépül a Budai Intermodális Központ névre keresztelt csomópont, aminek támogatásáról a közelmúltban közös nyilatkozatot írt alá a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, Törökbálint Város Önkormányzata, a Budapesti Közlekedésszervező Kht., valamint a közösségi közlekedésben szerepet vállaló szolgáltató felek, a BKV Zrt., a MÁV Zrt. a VOLÁNBUSZ Zrt., illetve a TóPARK Városközpont Üzemeltető és Szolgáltató Zrt.

Deutsche Architekt Kft Budai Intermodális Központ BKV WWIG alapkőletétel kivitelező TóPARK Volán Deutsche General Bau
Kapcsolódó cikkek