Cégvilág

Baleset külföldön – Miért fizetne fölöslegesen az ellátásért?

Tavaly mintegy 400 ezren igényelték az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EHIC). Az ingyenes dokumentum segítségével az EU-polgárok utazáskor ugyanolyan feltételek mellett részesülhetnek egészségügyi ellátásban, mint a helyiek. Ennek ellenére az uniós állampolgároknak csak 30 százaléka veszi igénybe. A VG Online a kártya használatával kapcsolatos tudnivalóknak járt utána.

Az Európai Bizottság május végén kiadott közleményében hívta fel a figyelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) használatának fontosságára. Az EHIC egy ingyenes kártya, mely birtokosa számára garantálja, hogy ugyanolyan szintű állami egészségügyi szolgáltatáshoz férhet hozzá, mint a meglátogatott ország állampolgárai.

A kártya állampolgárságtól függetlenül mindenki számára elérhető, amennyiben az EU 27 országa – valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc - valamelyikében rendelkezik a helyi egészségügyi rendszer biztosításával. Egységes kialakításának köszönhetően az összes részt vevő ország helyi egészségügyi szolgáltatói tudják, hogy a kártya birtokosa saját országában rendelkezik a kötelező egészségbiztosítással, ezért ugyanolyan kezelésre jogosult, mint a helyi páciensek.

Ha a helyi lakosok ingyenesen jutnak hozzá az adott kezeléshez, az a kártyával utazó külföldi számára is ingyenes. Ugyanígy egyenlő feltételek vonatkoznak az EU polgárra, ha az ellátásért fizetni kell. A Bizottság adatai szerint idén az eddig igényelt kártyák száma elérte a 180 milliót. Ugyanakkor a legfrissebb statisztikák szerint továbbra is csak a tagországok lakóinak 30 százaléka rendelkezik EHIC-kel.

A kártya segítségével a krónikus betegségben (asztma, cukorbetegség, rák) szenvedők térítésmentesen juthatnak hozzá a kezelésekhez az utazás ideje alatt. Az EHIC emellett fedez minden, a terhességgel kapcsolatos ellátást is, beleértve magát a szülést is. Az sem jelent gondot, ha az utazó otthon felejtette a kártyát. Ebben az esetben a célország egészségügyi hatóságánál kérheti, hogy faxon vagy e-mailben küldjenek számára egy ideiglenes igazolást, amely a kártyával megegyező jogokat biztosít.

A magyar állampolgárok a Regionális Egészségbiztosítási Pénztáraknál igényelhetik a dokumentumot, az ehhez szükséges, úgy nevezett E 111 nyomtatvány elérhető az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is. A kártya a kiállítástól számított 12 hónapig érvényes.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatása szerint idén május végéig 151 ezer EHIC kártyát igényeltek az utazók. A tavalyi év egészét tekintve az igénylések száma 429 103. A 2005-ös bevezetéskor csak mintegy 222 ezren váltották ki a dokumentumot, ez 2006-ra 354 ezer fölé ugrott, ugyanakkor 2006-ról 2007-re az igénylések száma csökkent. Az OEP kérdésünkre elmondta: egyre többen veszik igénybe ezt a lehetőséget és az igénylők általában tájékozódnak is a kártya használatát illetően.

A Pénztár tájékoztatása szerint az uniós kártyát az adott ország ellátási szabályainak megfelelően lehet használni, vagyis ahol önrészt vagy vizitdíjat kérnek, ott azt a betegnek ki kell fizetnie az ellátás fennmaradó költségét pedig már az OEP fizeti ki. Az önrészek országonként és ellátás fajtánként változhatnak, ez a legtöbb esetben helyszíni készpénzes fizetést jelent. Az OEP szerint éppen ezért érdemes az utazás idejére üzleti biztosítónál is kötni balesetbiztosítást, hiszen ez fedezheti azon költségeket is, amelyeket az uniós kártya nem.

ellátás baleset EHIC utazás Európai Egészségbiztosítási Kártya költségtérítés
Kapcsolódó cikkek