Cégvilág

Folyamatban lévő lakáseladások - Mi a helyzet az áfával?

Húsz százalék – hosszas viták, a pénzügyi tárcánál készített útmutatások és elemzések után végül úgy tűnik, mégiscsak ekkora áfát kell fizetni a már folyamatban lévő lakásértékesítések után július 1-je után is. Legalábbis ha a szavazások ma és a jövő héten „rendben mennek” az Országgyűlésen.

Egy a gazdasági bizottság kézjegyét viselő módosítás szerint ugyanis a lakásértékesítésekre nem vonatkozik a megemelt, 20-ról 25 százalékra növekvő áfakulcs, ha a „tulajdonjog bejegyzésének alapjául szolgáló okiratot” június 30-ig benyújtják a földhivatalhoz.

Ez lehet akár adásvételi szerződés, csere-, ajándékozási, öröklési vagy tartási szerződés is. Ha ez a dokumentum még július 1-je előtt bekerül a földhivatal nyilvántartásába, a lakásértékesítés teljes összegére az alacsonyabb, 20 százalékos áfakulcs lesz az irányadó.

Mindez akkor is igaz, ha a lakásértékesítés bármilyen fontos momentumára csak 2009. június 30. után kerül sor, vagyis ha a pénzügyi teljesítés, az előleg kifizetés július 1-je vagy későbbi időpont.

Nem kizáró a fordított adófizetés sem (amikor az áfát a lakást vásárló – vagy ezzel kapcsolatos egyéb szolgáltatást igénybe vevő – köteles befizetni). Ha az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvételére vagy az ellenérték megtérítésére csak július 1-jén vagy azután kerül sor, az áfa mértéke akkor is 20 százalék lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adásvételi szerződés bejegyzés lakásértékesítés áfakulcs áfa lakáseladás adófizetés
Kapcsolódó cikkek