Cégvilág

Hazánkban minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve

Az aktív korúak körében arat a hirtelen szívhalál. Minden segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti az életesélyt. Képzett laikusok és a defibrillátor készülékek segíthetnek.

A szakmai körökben „tömeggyilkosnak” is nevezett hirtelen szívhalál főként azokat a 40-60 év közöttieket fenyegeti, akiknél a koszorúér- betegségek tünetei már egy ideje jelen vannak, azonban egészséges fiatalok is áldozatok lehetnek, bármilyen megelőző tünet nélkül. Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad.

A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése – mondta a Csak kezdd el! Program ami indító sajtótájékoztatóján Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója, a Magyar Kadiológusok Társaságának jövendő elnöke. Még a legfejlettebb országokban sem képesek a mentők percek alatt a helyszínre érni. A hirtelen szívhalál esetében azonban azonnali cselekvésre van szükség, hiszen minden segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti a beteg életesélyeit. Az ötödik perc után pedig sajnos megindul az agykárosodás. Bár a Csak kezdd el! program szakmai támogatóinak - a Magyar Kardiológusok Társasága és az Országos Mentőszolgálat - képviselői egyöntetűen állítják, hogy a gyors, szakszerű laikus segítség életeket menthet, erre hazánkban kevés esélye van a bajbajutottaknak.

Felmérések alapján ugyanis a lakosság kevesebb, mint egy százaléka rendelkezik alapvető elsősegély-nyújtási alapismeretekkel. Általános tapasztalat, hogy az emberek nem mernek hozzányúlni a sérülthez, mert félnek attól, hogy estlegesen tovább súlyosbítják a beteg állapotát. A hirtelen szívhalál esetén alkalmazandó újraélesztési technika pedig rendkívül egyszerű, könnyen elsajátítható – állítja Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

A sanofi-aventis/Chinoin által életre hívott program célja, hogy Magyarországon minél több ember rendelkezzen alapvető elsősegély nyújtási alapismeretekkel. Szeretnék elérni, hogy a programhoz minél több közösség csatlakozzon, képezzen ki embereket és – lehetőségéhez mérten – szerezzen be defibrillátort. Céljuk, hogy a „Csak kezdd el!” egy olyan védjeggyé váljon, melyet az emberek ismernek és keresnek is a nyilvános helyeken, a csatlakozók pedig büszkék lehetnek arra, hogy ők is a „klubhoz” tartoznak – mondta Frédéric Ollier, a francia-magyar gyökerű gyógyszervállalat vezérigazgatója. A mozgalom első csatlakozója Veresegyház városa. A település minden forgalmas intézményében lesz legalább egy olyan ember, aki a megfelelő elsősegély-ismeretekkel rendelkezik. Ezenfelül defibrillátorokat is beszereztek, melyeket a város több pontján elhelyezett táblák segítségével lehet majd megtalálni.

hirtelen szívhalál Csak kezdd el
Kapcsolódó cikkek