Cégvilág

Megelőzhető a hirtelen szívhalál

E hónap közepéig lehet pályázni a JESZ (Te vagy jelen, te tudsz segíteni! ) program keretébe eszközbeszerzésre a laikus életmentés képzéséhez, az eszközök használatát szolgáló oktatáshoz valamint a fél automata defibrillátor nyilvános helyen történő kihelyezésére, üzemeltetésére - tájékoztatott a szaktárca sajtóosztálya.

A pályázat keretösszege 120 millió forint. Pályázhatnak közép- és felsőfokú oktatási intézmények valamint társadalmi szerveztek, költségvetési szervek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok. A mintaprogram legfontosabb eleme a laikus életmentés elsajátításának népszerűsítése, annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és társainkért, így csökkentve a hirtelen szívhalál bekövetkezésének gyakoriságát. Ezért is lett a program jelmondata: Te vagy jelen, te tudsz segíteni!”

A hirtelen szívhalál hazánkban az egyik leggyakoribb, a fiatalabb, aktív korosztályt is érintő halálok. A keringésmegállás folyamata az idejében, korán megkezdett újraélesztéssel visszafordítható. A kórházon kívül bekövetkező hirtelen szívhalál esetén az életmentés lehetősége annak a kezében van, aki jelen van és tud segíteni. A pályázatról bővebb információ letölthető a www.eski.hu és a www.eum.hu honlapokról.

hirtelen szívhalál JESZ pályázat
Kapcsolódó cikkek