Cégvilág

Mi az a szakképzési hozzájárulás? Tájékozatlan mikrocégek

A mikrovállalkozások csak felszínesen, míg a közepesek és a nagyok részletesen is ismerik a szakképzési hozzájárulás felhasználásának lehetőségeit – derül ki a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány legfrissebb kutatásából.

E szerint míg a mikrovállalkozások 42 százaléka csak nagy vonalakban ismeri, addig a közepes méretű cégek 73, a nagyvállalatok pedig 81 százaléka otthonosan mozog a felhasználás terén.

A felmérés tanúsága szerint az ez irányú lehetőségeket a közepes nagyságú vállalatok érzik optimálisnak, a mikrovállalkozásoknak mindössze a 13 százaléka mondta azt, hogy jól ki tudta használni a befizetett összeget.

Mint ismert, a jelenlegi szabályozás szerint a munkáltatók az éves bérköltségük 1,5 százalékát kötelesek befizetni szakképzési hozzájárulás címén a Szakképzési Alapba.

A mikro- és kisvállalkozások a fizetendő járulék maximum 60, más cégek pedig legfeljebb 33 százalékát fordíthatják munkavállalói képzésére. A kutatásban részt vevő szervezetek szerint azonban a szakképzési hozzájárulás egyáltalán nem, vagy csak alig képes fedezni az oktatási költségeket.

A képzéselérés aránya a vállalat méretétől függően meglehetősen nagy különbségeket mutat. A megkérdezett kkv-knak mindössze a fele tudta a dolgozóinak több mint 40 százalékát valamilyen oktatásra elküldeni, ezzel szemben a nagy és közepes cégek kétharmada mondhatta el ugyanezt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

LifeLong Learning Magyarország szakképzési hozzájárulás mikrovállalkozás felmérés mikrocég kkv
Kapcsolódó cikkek