Cégvilág

Szerény osztalék a Gazpromnál - "A piac 100 dolláros olajárra készül"

Az energiaipari válság már elérte mélypontját, s megkezdődött a fellendülés - mondta egyebek között Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a konszern éves közgyűlésén pénteken Moszkvában, utalva az energiahordozók árának emelkedésére.

A részvényesek jóváhagyták a beszámolót és az éves jelentést, továbbá azt, hogy a konszern részvényenként 0,36 rubel osztalékot fizessen a tavalyi év után, vagyis összesen 8,5 milliárd rubelt fordítson e célra - ebből 4,3 milliárdot az állami tulajdonban lévő részvények után.

A 2007. év után az részvényenként 2,66 rubel volt. Az idei jelentős csökkenést részben az okozta, hogy a tavalyi rendkívül sikeres első félév eredményét "elvitte" a konszern leányvállalatainak tőzsdei árfolyamesése, s hogy a kormány követelte: a tiszta nyereség eddigi 17,5 százaléka helyett legfeljebb 5 százalékot fordítson a konszern az osztalékokra.

Az igazgató tanács és a felügyelő bizottság tagjainak díjazása a tavalyihoz képest emelkedett - fejenként 15,1 millió rubelt tesz ki -, de Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, az igazgató tanács elnöke bejelentette, hogy ezt a két testület tagjai jótékony célra utalják át. Egy magasrangú Gazprom illetékes újságíróknak elmondta: még nem biztos, hogy kifizetik a vezető menedzsereknek szánt összesen 125 millió rubel értékű bónuszokat és nem kizárt, hogy "ejtik" a 2008-as évre szóló részvényopciós lehetőséget.

Miller szerint a Gazprom újra tanúbizonyságot tett megbízhatóságáról, stabilitásáról és a tartós fejlődésre való képességéről. "A hosszú távú üzleti stratégia helyesnek bizonyult. A jelenlegi feladat a meglévő potenciálok megőrzése, lés az, hogy ne szalasszuk el a válságban nyíló újabb lehetőségeket, mert a válság az állóképesség vizsgája" - mondta.

Úgy vélte, az idei második félév jobb lesz a Gazprom számára az első félévnél. "A kőolaj ára most hordónként 70 dolláron tartja magát, de a piac 2010-re hordónként 100 dolláros árra készül" - mondta, s hozzátette, hogy a gáz iránti kereslet - amely az utóbbi hónapokban erősen csökkent - már újra eléri a tavaly ilyenkori szintet.

A vezérigazgató szerint a konszern eleget ruház a kitermelésbe, és nincsenek felesleges kapacitásai. Kijelentette, hogy a Gazprom mindig annyit fektetett a kiaknázásba és a szállításba, hogy teljesíteni tudja már meglévő szerződéseit, s ezen túl is a piaci helyzetnek megfelelően indítja el beruházásait, vagyis nem zárja ki határidők módosítását: például a bovanyenkovói gázmezőn a kiaknázás megkezdését 2012-re halasztják. Hangsúlyozta azonban, hogy a Stokman lelőhelyre vonatkozó határidő-terveket tartják.

A posztszovjet térség államairól szólva Miller elmondta: nem számít az idén januárihoz hasonló válságra Ukrajna esetében, és úgy véli, a júniusi szállítások utáni fizetéssel nem lesznek olyan éles gondok, mint az előző két hónapban. Júniusban Ukrajna nehéz pénzügyi helyzete miatt szerződésben foglalt mennyiség harmadát vette csak át, de a Gazprom nem szándékozik bírságot felszámítani. Miller hangsúlyozta azonban, hogy a januárban tíz évre megkötött szerződés feltételei nem változtathatók meg. (Pénteken éppen ezzel a céllal érkezett Moszkvába a Naftogaz küldöttsége.)

A vezérigazgató szerint Fehéroroszország az idén szállított gázért 44 millió dollárral tartozik, s a Gazprom követeli, hogy Minszk ezt júliusban fizesse ki, ellenkező esetben az orosz fél a szerződések értelmében bírósághoz fordul, vagy csökkenti a szállított mennyiséget.

Türkmenisztánnal a Gazprom tárgyal az új árformuláról - mondta Miller, hangsúlyozva, hogy Asgabat stratégiai partner, s 2028-ig érvényes szerződés köti a Gazpromhoz. (Türkmenisztán április óta egyáltalán nem szállít gázt Oroszországba, mivel a Gazprom akkor 95 százalékkal csökkentette az átvételt azzal, hogy vagy az árat, vagy a mennyiséget kell visszafogni, s Asgabat a minap szerződést írt alá Kínával évi minte4gy 40 milliárd köbméter gáz szállításáról a még idén üzembe helyezendő vezetéken.)

Az azerbajdzsáni állami kőolaj- és földgáz-ipari konszernnel a Gazprom Dmitrij Medvegyev elnök jövő heti bakui látogatásán szándékozik megállapodásokat aláírni. Egyelőre kis mennyiségekről van szó, de a Gazprom igen vonzó feltételeket ajánlott, s a szállítások már január 1-én megkezdődhetnek - mondta Miller.

Végül kiemelte, hogy igen intenzív tárgyalások folynak Kínával orosz gáz szállításáról, s az ázsiai-csendes-óceáni térségben új, nagy perspektívájú piac nyílik a Gazprom számára.

Miller elmondta: a derűlátó tervek szerint a Gazprom idén 500-510 milliárd köbméter földgázt termel ki a korábbi 450-460 milliárd köbméteres előrejelzésekkel szemben, mert a piaci helyzet igen gyorsan változik, ez esetben a Gazprom előnyére.

Előzőleg Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgatója sajtóértekezleten közölte: a konszern idén az export 11 százalékos mennyiségi, az exportból származó bevételnek pedig 38 százalékos csökkenésére számít, de ezt erősen konzervatív becslésnek nevezte.

osztalék Miller olajár gyűlés közgyűlés Gazprom
Kapcsolódó cikkek