Cégvilág

Az Ericsson 1,3 milliárdot fizet a Nortel legjobb részeiért

Az Ericsson lett a Nortel részvényekért folyó verseny győztese.

A telefontársaság 2,3 milliárd dollárt fizet a csődben ment kanadai Nortel telekommunikációs cég legnyereségesebb részeiért - írja a Wall Street Journal.

Ezekhez tartozik a nyereséges, ám hanyatló CDMA-üzletág (CDMA: kódosztásos többszörös hozzáférés), amely vezeték nélküli technológiát ad el, és mintegy 400 kutató dolgozik szélessávú technológián.

A Nortel csődeljárást kér maga ellen, hogy július 28-án nyélbe üthessék az üzletet.

A Nortel Networks január elején menekült csődvédelembe, miután nem tudta fizetni adósságait. Már akkor az tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a Nortelt feldarabolják és üzletáganként értékesítik - egyetlen divízió akvizíciójával a vevőnek nem kell átvállalnia a Nortel adósságállományát - írta a hwsw.hu még áprilisban.

Az ezredforduló idején a Nortel a technológiai szektor egyik üstököse volt: a vállalat piaci értéke a harmada volt a torontói tőzsdén jegyzett összes többi cég összértékének. A lufi kipukkadásának a Nortel volt az egyik leglátványosabb áldozata is egyben: a cég kapitalizációja két év alatt századrészére zsugorodott, a részvényárfolyam zuhanása magával rántott több kanadai befektetőt és nyugdíjalapot, az ezt követő átszervezés alatt pedig 60 ezren kerültek utcára. A cégnek ma már alig 26 ezer alkalmazottja van.

A vállalat korábban a világ egyik legnagyobb távközlési berendezéseket gyártó cége volt, ám a 2007-es 957 millió dolláros veszteséget követően a múlt évben már 5,8 milliárdos hiányt könyvelt el.

A cég még januárban kért csődvédelmet Kanadában, Európában és az Egyesült Államokban is.

nortel Ericsson csődeljárás cdma csődvédelem
Kapcsolódó cikkek