Cégvilág

"Betett" a Praktikernek a valutaromlás

A Praktiker AG második negyedéves EBITÁ-ja elérte a 68,1 millió eurót, amelyet az árfolyamhatások miatt 72,6 millió euróra korrigáltak. A csoportszintű forgalom 2,8 százalékkal csökkent.

A németországi forgalom 2,9 százalékkal növekedett, az év első felében a likviditás elérte a 271,5 millió eurót. Az árfolyamhatások miatt korrigálva, azaz változatlan átváltási arányok mellett az EBITA elérte volna a 72,6 millió eurót.

 „Az elért eredményünk jelentősen jobb, mint az ágazaté, és emellett növeltük piaci részesedésünket is” – mondta Wolfgang Werner, a Praktiker AG elnök-vezérigazgatója. Ha a kelet-európai valuták nem vesztettek volna olyan sokat az értékükből, a csoportszintű forgalom is növekedett volna 0,5 százalékkal a második negyedévben.

A Praktiker likviditása elérte a 271,5 millió eurót. Összességében a csoport pénzügyi mozgástere, beleértve a rendelkezésére álló hitelkereteket, 500 millió euró körül van. A cég nemzetközi működése nyomás alatt volt az idei második negyedévben, melyek az euróövezeten kívüli piacokon időnként további jelentős valutaromlást eredményezett. Ennek következményeként, ennek a szegmensnek a negyedéves forgalma 16 százalékkal, 285,5 millió euróra csökkent (2008: 339,7 millió euró). Az előző év azonos időszakához képest, azaz nem számítva az új áruházakat a forgalom 19,5 százalékkal esett.

Az árfolyamhatások miatt korrigálva ez a csökkenés csak 5,8 százalékos. Így a forgalomcsökkenés körülbelül kétharmada a valutaárfolyamok változásának tulajdonítható. Ez a jelenség jellemezte az egész első félévet, euróba átszámítva a nemzetközi forgalom az első hat hónapban 15 százalékkal 491,6 millió euróra csökkent (2008: 578,3 millió euró).

A kilátásokra vonatkozóan Werner hangsúlyozta, hogy néhány pozitív jel ellenére a gazdasági fejlődés bizonytalansága erős maradt. Valószínűleg nem várható a helyzet alapvető javulása a jelenlegi pénzügyi év hátralévő részében „de a helyzet további rosszabbodását sem jelzi semmi.” Ezért a menedzsment a forgalom mérsékelt csökkenését jelzi előre a Praktiker csoport számára a második félévre, és így az egész évre is.

Praktiker profit valuta likviditás EBITA jelentés euróövezet
Kapcsolódó cikkek