Cégvilág

Csökkent a FIAT vesztesége

A FIAT csoport második negyedéves vesztesége a 179 millió euró volt, miután a recesszió igen erőteljesen sújtotta a cég haszonjármű üzletágát.

A fejlődés azonban tagadhatatlan, hiszen az első három hónapban még 578 millió euró volt a nettó veszteség.

A 13 uniós tagországban állami támogatással bevezetett keresletélénkítő programok révén azonban azóta jelentősen nőtt a márka személyautóinak forgalma.

Júniusban például 11,7 százalékkal több FIAT kelt el az unióban, mint az elmúlt év hatodik hónapjában, a Lancia forgalma pedig 16,8, az Alfa Romeóé 7,9 százalékkal emelkedett. Mindezzel együtt azonban a FIAT AUTO elmúlt negyedévi árbevétele 13,2 milliárd euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakában elért 17 milliárd euróról.

A Fiat az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett a nemzetközi terjeszkedésre, ennek egyik legfontosabb lépése volt, hogy 20 százalékos részesedést szerzett a Chryslerből. A cég ugyan visszavonult az Opel potenciális vásárlói közül, de – az elemzők véleményére hallgatva – Kínában terjeszkedik tovább.

A torinói cég július elején bejelentette : a kínai állam tulajdonában lévő GAC-cal közös vállalatot alapít és mintegy 400 millió eurós keretében 700 ezer négyzetméteres üzemet épít Kína középső részén.  Az üzem 2011 második felétől évente 140 ezer autót és 220 ezer motort gyárt le.

lancia támogatás személyautó veszteség Alfa Romae fiat
Kapcsolódó cikkek