Cégvilág

EU-delegáció Türkmenisztánban

Közös, jórészt gázipari érdekek mentén válnak szorosabbá az EU-türkmén gazdasági kapcsolatok.

Uniós küldöttség tárgyal Türkmenisztánban energiaipari együttműködésről, földrészünk gázimport diverzifikációs törekvései részeként. 

A partnerségben a közép-ázsiai ország is erősen érdekelt, hiszen április óta addigi fő vevője, az orosz Gazprom nem vesz át tőle gázt. Gurbanduli Berdimuhamedov türkmén elnök a közelmúltban többször is jelezte, hogy országa kész gázt táplálni az uniós támogatású nabucco gázvezetékbe, amely a tervek szerint 2014-től, vagy 2015-től üzemelne.

Néhány napja Bécsben megtartották a második türkmén-osztrák vegyesbizottsági ülést, melynek fő témája szintén az energetikai együttműködés volt. 

A vendég delegációt vezetett gazdasági és kereskedelmi kamarai elnök felajánlotta, hogy osztrák társaságok, a kölcsönös előnyök elve alapján vegyenek részt türkmenisztáni olaj- és gázipari projektekben, így olaj és gáz feltárásában és termelésében is, termelésmegosztásos elven. Jövőre egy asgabati türkmén-osztrák üzleti fórumon kívánják megteremteni a „két baráti ország gazdasági struktúrái és üzleti körei közötti”, közvetlen kacspolatot.

gázimport Berdimuhamedov Nabucco Gazprom Türkmenisztán
Kapcsolódó cikkek