Cégvilág

Európa első elektromoskocsi-töltőlánca Portugáliában

A Renault–Nissan szövetség japán tagja az Egyesült Királyság és Portugália pénzügyi támogatásával két új lítium-ion akkumulátor gyárat épít.

A tervek szerint mindkét gyár évi 60 ezer korszerű akkumulátort szállíthat a Renault-Nissan szövetség által gyártandó elektromos járművek számára. A cégcsoport az Egyesült Államokban és Japánban már a jövő évtől megkezdi az elektromos autók kisszériás értékesítését, mielőtt a nagysorozatú gyártás 2012-ben beindul.

Portugália viszont már 2011 tavaszától megkapja az első elektromos autó-szállítmányokat, a kormány pedig az elkövetkező két évben elősegíti az ország területén egy 1 300 akkumulátor-feltöltő állomásból álló hálózat kiépítését.

Június végén a portugál kormány 25 várossal, valamint fontos autópálya- és parkoló-üzemeltetőkkel megállapodást írt alá azzal a céllal, hogy országos lefedettséget biztosító akkumulátor-feltöltő állomásokat telepítsenek. Az előzetes hírek szerint a portugál gyárra 250 millió eurót szán a Nissan. A hasonló nagyságú, 350 fős angliai gyárat pedig a japán cég sunderlandi összeszerelő üzemében hozzák létre.

Nissan lítium-ion elektromos autó Renault akkumulátor
Kapcsolódó cikkek