Cégvilág

Hibás betegazonosítás: vonalkód a megoldás

Az EbF szerint 2007-ről 2008-ra 80 millió forintra emelkedett az egészségügyi szolgáltatókkal szemben kiszabott bírság. Ennek egyik oka a nem megfelelő egészségügyi dokumentáció. Van megoldás.

A magyar egészségügyi ellátórendszerben óriási különbségek fordulnak elő: a modern és az elavult infrastruktúra, szolgáltatások egyaránt előfordulnak - állapította meg az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF). Ez azt is jelentheti, hogy ugyan a vonalkód-technológia bizonyos kórházakban már jelen van, máshol idejétmúlt módszerekkel szembesülhetnek a páciensek, ami komoly földrajzi egyenlőtlenséget teremt az ellátásban.

Az Ebf szerint 2007-ről- 2008-ra háromszorosára, 80 millió forintra emelkedett a nem megfelelő kórházi dokumentáció miatt kiszabott bírság. A hibás betegazonosítás végzetes következményeinek kiküszöböléséhez nem kell más, mint néhány vonalkód-nyomtató, amelyek hozzáköthetők a kórház elektronikus információs rendszeréhez. Ezek a berendezések egyénre szabott, egyértelműen beolvasható azonosítót állítanak elő. A vonalkódos címkék egyetlen mozdulattal ráragaszthatók a kórlapra vagy a szövetminták tégelyeire, és akár hetekig is olvashatók maradnak nedves vagy forró körülmények között is.

A vonalkód kis helyen rengeteg információt képes raktározni és továbbítani, többek között megjelenítheti akár a beteg személyes adatait és kórtörténetét is, az olyan fontos információkkal együtt, mint a gyógyszerérzékenység vagy egyéb kockázati tényezők, amelyeket a kezelés során figyelembe kell venni.

Egy angliai kórházban nemrégiben hasonló rendszert felállító Citizen Systems regionális menedzsere, Mészöly Imre elmondta: pár nappal a vonalkód-nyomtatók üzembe helyezése után már arról számolt be, hogy jelentősen felgyorsult a betegellátás, a felhasználók szinte azonnal megszokták az új rendszert, és a páciensek is elismerően nyilatkoztak a hatékonyabb ellátásáról. Az említett kórházban 90 készüléket állítottak a kórház szolgálatába, amelyek gördülő állvány segítségével oda helyezhetők, ahol épp szükség van rájuk. A kisméretű nyomtatók laptopokon keresztül vezeték nélkül csatlakoznak a kórház központi információs rendszeréhez, így tökéletesen mobilak. A szerény költségű fejlesztéssel csökkenhetnek a kórház kártérítésekre vagy bírságokra fordított kiadásai is.

informatikai fejlesztés betegazonosítás Egészségbiztosítási Felügyelet
Kapcsolódó cikkek