Cégvilág

Ingatlanpiac: Még egy-két év a fellendülésig!

A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint néhány éven belül egész Európában fellendül a kereskedelmi ingatlanpiac

Az irodapiacon jelentősen csökkent a kereslet Európában. Számos országban megjelentek az albérleti konstrukciók, itt a leépítések miatt feleslegessé vált területeket maguk a bérlők adják ki. A folyamat létjogosultsága megalapozott, ráadásul a bérlők megtartása érdekében a bérbeadók is hajlandók megengedni az ilyen tranzakciókat.

Ugyanakkor a csökkenő kereslet miatt túlkínálat alakult ki a piacokon, ezt tovább fokozza az albérletben kínált irodaterület mennyisége is. Mindez mérséklődő bérleti díjakhoz vezet – állapítja meg a GVA Worldwide nemzetközi tanácsadó hálózathoz tartozó GVA Robertson Hungary 12 országra kiterjedő friss vizsgálata.

Európa-szerte a bérlők költségcsökkentési törekvései határozzák meg az irodák piacát. A teljes kereskedelmiingatlan-szegmens fellendülésének időpontjáról eltérnek a vélemények. Egyes országokban már 2009 végén beindulhat a piac stabilizációja, és 2010-ben növekedés várható, máshol csak 2011-re számítanak fellendüléssel. Az elemzésből kiderül, hogy sok ingatlanfejlesztő elhalasztja projektjeit, de egyelőre nem vonulnak ki a piacokról, kivárásra játszanak.

„Országonként eltérő képet láthatunk, azonban vannak közös vonások is. Minden európai piacra jellemző, hogy a bérlői aktivitást költségcsökkentési törekvések mozgatják” – mondta Tilki Róbert, a GVA Robertson ügyvezető igazgatója.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság szakértők bérlők ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek