Cégvilág

Már a gyémánt sem kelendő

A válság alaposan megtépázta a világ vezető gyémánttermelőjét is. A De Beers 57 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a nyersgyémántok eladásában.

Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a válság elérte a 77,5 milliárdos gyémántpiacot is - írja a Wall Street Journal.

A De Beers tegnap első félévi profitjeredményének 99 százalékos visszaeséséről számolt be, amely így hárommillió dollár lett.

Már kapaszkodunk vissza - így kommentálta az eredményeket Stephen Lussier, a cég vezére, aki szerint már sokkal jobbak a kilátások, mint három vagy négy hónappal ezelőtt.

A De Beers az 1,3 milliárd dolláros értékesítésből 189 millió dolláros nyereséget termelt a második negyedévben, szemben az első negyedéves 186 milliós veszteséggel, amely a mindössze 400 millió eladásból származott.

Tavaly az első félévben 3,7 milliárdért értékesítettek gyémántokat. A cég nem is szokott negyedéves adatokat publikálni, most is csak azért tette, hogy megmutassa: kezd helyrejönni.

A De Beers termeli és dobja piacra a világ vágatlan és csiszolatlan gyémántjainak 40 százalékát. 14 bányája van, Kanadában, Dél-Afrikában, Namíbiában és Botswanában.

Korábban a cég időlegesen felfüggesztette a kitermelést számos bányájában, ami azt eredményezte, hogy a kitermelés 73 százalékkal visszaesett.

A százezer dollárnál (mintegy 19 millió forint) drágább gyémántok iránti kereslet továbbra is gyér marad.

A gyenge adatok ellenére a De Beers csak 5-10 százalékos visszaesésre számít a gyémántkereskedelemben.

nyersgyémánt gyémánt gyémánttermelő De Beers
Kapcsolódó cikkek