Cégvilág

Már az acéliparban sem úgy megy mint régen

A kereslet csökkenése miatt veszteséget jelentett szerdán közzétett negyedéves beszámolójában a világ első és második számú acélipari csoportja, a nyugat-európai-indiai ArcelorMittal és a japán Nippon Steel.

Az ArcelorMittal utáni rubrikájában a vártnál sokkal rosszabb, 792 millió dolláros veszteség szerepelt a második negyedévről. Az elemzők csak 385 milliós hiányra számítottak. A tavalyi második negyedben 5,84 milliárd dollár volt az adózott eredménye. A profitot most 900 millió dolláros egyszeri tétel terhelte a raktárkészletek leértékelése miatt, és 300 millió dollár létszámcsökkentés miatt.

A befektetők által jobban figyelt, legszélesebb üzemi eredmény (EBITDA) 1,22 milliárd dollár volt - nagyjából a piaci előrejelzéseknek megfelelő -, 85 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban, de 38 százalékkal több, mint az első negyedévben, főleg a szállítások 6 százalékos növekedése miatt, 17 millió tonnára.

A bevétel 60 százalékkal 15,2 milliárd dollárra csökkent a tavalyi második negyedévi 37,8 milliárdhoz képest. A különböző acéltermékek ára még az első negyedévhez képest is 4-14 százalék között csökkent, az egy évvel korábbitól pedig 20-50 százalék között maradtak el az árak.

A Nippon Steel vesztesége 42,25 milliárd jen (449,46 millió dollár) volt az üzleti éve júniussal zárult első negyedében az egy évvel korábbi, 82,76 milliárd jenes adózott eredmény helyett, a bevétele 38 százalékkal 745,08 milliárd jenre apadt az egy évvel korábbi 1,199 billió jenhez képest.

A gazdasági és pénzügyi világválságban az autó- és az építőipar termelésének zuhanása miatt meredeken csökkent az acélkereslet. A forgótőkével szűkösen álló vásárlók raktárkészleteiket merítik ki, mielőtt új acélt vásárolnának. Emiatt számos acélmű fél kapacitással működik, bár a lejtmenet a jelek szerint lassan a végéhez közeledik. Az ArcelorMittal szerdán 1,4-1,8 milliárd dollár közötti EBITDA-eredményt jósolt magának a harmadik negyedévre.

Az ArcelorMittalnál elmondták, hogy Európában a harmadik negyedévben várhatón 60-65 százalékra emelkedik kapacitásaik kihasználtsága a mostani, harmadik negyedévben a második negyedévi 45 százalékról, az Egyesült Államokban pedig 46-47 százalékra 39 százalékról. A felzárkózó piacokon a harmadik negyedév végére 100 százalékos kihasználtságra számítanak a csoportnál. Az ArcelorMittal kapacitásainak 30 százaléka van fejlődő országokban.

A cégnél úgy becsülik, hogy a világ acélkereslete idén évi átlagban 10 százalékkal marad el a tavalyitól.

gazdasági válság arcelor mittal veszteség nippon steel acélipar
Kapcsolódó cikkek