Cégvilág

Négymilliárd eurós uniós energiatámogatás

Támogatás. Végérvényesen jóváhagyták az Európai Unió tagországai azt a közel négymilliárd euró értékű energetikai beruházási listát, amely elsősorban a gáz- és elektromos rendszerek összeköttetését támogatja az unióban

Az idei és a jövő évre vonatkozó támogatási javaslat alapján konkrét – többnyire legalább két tagországot érintő – projekteket segítenek pénzzel, gyakorlatilag el nem költött pénzekből.

A Nabucco nemzetközi gázvezeték-beruházás összesen 200 millió eurót kap, ebből jut Magyarországnak is. Ezenfelül a többi magyarországi fejlesztésre együtt 95 millió euró jut.

Az EU olyan hazai beruházásokat támogat, amelyek a szomszédos országokkal való gázvezetéki összeköttetés létrehozását célozzák, lehetővé téve a gázvezetékeken belül a szállítási irány megfordítását, illetve villamos vezetéki kapcsolatok felújítását.

Ugyanakkor nem kapott pénzt a gázvezeték-beruházásokért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. és szlovéniai partnere közös gázvezetékprojektje, vélhetőleg azért, mert tervüket jóval az uniós energiacsomag összeállítása után jelentették be.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

támogatás gázvita Nabucco Brüsszel
Kapcsolódó cikkek