Cégvilág

A Netscape alkotója visszavág – Új játékos a böngésző háborúban

Marc Andreessen tizenöt évvel ezelőtt fejlesztette ki a Netscape webböngészőt, amely végül alulmaradt a Microsoft Internet Explorerével szemben. Akkor a harc látszólag eldőlt, most viszont újra intenzívvé vált a böngészőháború, amelybe új szereplőt hoz be Andreesssen.

Andreessen, a Netscape megalkotója jelenleg a Szilícium-völgy egyik sikeres befektetője, emellett a Facebook igazgatójaként is tevékenykedik. A szoftverpiacra a RockMelt nevű, jelenleg fejlesztés alatt álló webböngészővel tér vissza.

A vállalat szinte semmit nem árult el a készülő programról, de gyanítható, hogy képes lesz majd a Facebook egyes alkalmazásait integrálni. Erre utal, hogy a megjelentettet leírás szerint a felhasználók a RockMeltben is használhatják Facebook azonosítójukat - írja a New York Times.

A böngészők háborúja a kilencvenes években lezárulni látszott, amikor az Internet Explorer a piac 90 százalékát megszerezte, kitaszítva a Netscape-et. A Mozilla Firefox 2004-es érkezése azonban felkavarta az állóvizet. A gyorsan fejlődő ingyenes szoftver mostanra 24 százalékos részesedést szerzett a piacon. A sikert erősítette a Google-lal kötött megállapodás – a Firefox a keresőóriást állítja be kezdőlapként és alapértelmezett keresőként, a szövetség 75 millió dollárt hozott a böngésző gyártójának. Az internet elterjedésével a böngésző átveheti az operációs rendszer szerepét, erre számít a Google elemzője és erre készülhetnek a szoftvergyártók.

netscape Internet Explorer böngésző Mozilla Google Firefox
Kapcsolódó cikkek