Cégvilág

Irodapiac: Vérszemet kaptak a 10 eurós díjaktól a bérlők

Több mint 113 000 négyzetméter új iroda került átadásra idén az első félévben, amelynek közel 60 százalék-a realizálódott a második negyedévben – áll a DTZ legújabb Budapesti Iroda-Ingatlanpiaci Áttekintésében.

A második félévre jelentős mértékű, 190 000 négyzetméter irodaátadás várható; a jelenleg tervezés alatt álló összesen 1,8 millió négyzetméter fejlesztésből azonban a DTZ felmérése szerint csupán 25 százalék van építési fázisban. A globális ingatlan-tanácsadó szakértői továbbra is úgy vélik, hogy a modern, központi elhelyezkedésű irodákban a kínálati díjak jelentős változására nem kell számítani a közeljövőben.

2009 második negyedévében összesen 65 200 négyzetméter irodaterületet adtak át Budapesten, mellyel az irodaállomány 2,2 millió négyzetméter-re bővült. Nyolc ingatlan készült el ebben az időszakban, amelyeknek – területüket tekintve – 70 százalék-a a város Pesti oldalán található.

A 2009 második félévében várhatóan átadásra kerülő 190 000 négyzetméter irodaterület 28 százaléka már bérbe van adva. Az alpiacok közül Dél-Budán és a Váci úti irodafolyosón várható a legnagyobb arányú átadás. A DTZ közeljövőben megjelenő Skyline Tracker című tanulmánya szerint összesen 1,8 millió négyzetméter irodafejlesztés van tervbe véve, amelyekből jelenleg csupán 25 százalék tart az építési fázisban.

Összesen 118 100 négyzetméter irodaterületre köttetett bérleti szerződés a második negyedévben.  Habár ez az előző negyedévi adat kétszerese, fontos kiemelni, hogy ebből a nettó bérbeadás nagyon alacsony, csupán 27 százalék volt. A kereslet legnagyobb részét, 41 százalékát szerződéshosszabbítások adták, míg 31 százalékot tett ki a modern irodaállományon belüli költözés, melyek nem csökkentették az üres területeket. A bérbeadások legnagyobb része, 31 százaléka a Váci úton realizálódott, míg a „második helyezett” Dél-Pest részesedése 15 százalékos volt. A kereslet nagy része továbbra is a kis alapterületű egységekre irányul: a negyedév során bérbeadott irodák 66 százaléka 500 négyzetméternél kisebb volt.

Az üresedései ráta 152 bázisponttal emelkedett június végére, elérve a 2004 első negyedéve óta tapasztalt legmagasabb, 18 százalékos szintet. Az irodaházak 38 százalék-a teljesen bérbe van adva, 90 százalékuknak pedig több mint felét töltik meg bérlők. Továbbra is Bel-Budán a legmagasabb a bérbeadottság (93 százalék), a legalacsonyabb pedig Dél-Pesten (60 százalék).

„Erősödő nyomás nehezedik az ingatlantulajdonosokra a bérleti díjak tekintetében, akik a bérlők megszerzése illetve megtartása érdekében kénytelenek egyre nagyobb kedvezményeket adni” – fűzte hozzá Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi igazgatója. „Bár a modern, központi lokációjú irodákban az átlagos kínálati díjak még most is 12-14 euró/négyzetméter/hó szinten mozognak, a bérlők úgy tűnik „vérszemet kaptak” – a néhány fejlesztő által a közelmúltban ajánlott 9-10 eurós bérleti díjak, és az egyre nagyobb számban piacra kerülő albérleti ajánlatok által nyújtott lehetőségektől –, ezért jóval agresszívebben tárgyalnak. Mindezek együttes hatásaként az effektív bérleti díjakban valószínűleg jóval jelentősebb.

bérleti díj bérel négyzetméter kínálati ár ingatlan üresedés DTZ elemzés
Kapcsolódó cikkek