Cégvilág

Jövőre illetékköteles a cégöröklés – De mennyi az illeték?

A cégek öröklésekor fizetendő összegek nem tükrözik híven az adott társaság valós értékét.

Jövőre az üzletrészek öröklése után is le kell róni az illetéket, ám egyelőre vitatott, hogy mi is lesz az illetékfizetés alapja, vagyis hogyan lehet pontosan megállapítani egy-egy társaság értékét. Ismeretes: a nyár elején megszavazott adótörvény-módosítások szerint 2010-től a gazdasági társaságokban lévő vagyoni betétek, vagyis az üzletrészek és befektetői vagy szövetkezeti részjegyek után is le kell róni az örökösödési illetéket.

A jövőre életbe lépő módosítás a kormány szerint a jogszabályok „összefésülésének” jegyében született, ebben van is valami, hiszen 2005 óta az értékpapírok öröklése esetén is illetéket kell fizetni.

A jogszabály szerint üzletrészek öröklésekor a forgalmi értéket kell figyelembe venni, amelyet csökkenteni lehet a hagyatékot terhelő tartozások és kötelezettségek egy-egy örökösre jutó összegével. A jogszabályi rendelkezések között szerepel az a kitétel is, mely szerint a vagyoni betétek és üzletrészek értékét a legutolsó elfogadott számviteli beszámoló mérlegében szereplő saját tőke összege határozza meg, pontosabban e tőke mérleg szerinti értékének a vagyoni betétre jutó hányada.

Ha ilyen beszámoló nem áll rendelkezésre, akkor az alapításkori nyitó vagyonmérleget, felszámolás alatt álló társaság esetén pedig a felszámolás kezdetét megelőző napra készített zárómérleget kell figyelembe venni. Szakemberek ugyanakkor arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy a saját tőke az esetek nagy részében egyáltalán nem tükrözi egy-egy társaság tényleges értékét, így a fizetendő illeték mértéke sem lesz arányban az örökölt cég valós vagyoni helyzetével.

Ezekből az összegekből azonban levonható a cég adóssága, így könnyen lehet – különösen jelen gazdasági körülmények között –, hogy az illetékfizetési kötelezettség alapja negatív előjelű szám lesz. Ilyenkor a fizetendő illeték természetesen nulla lesz. Az illetékmértékek egyébként közeli hozzátartozók esetén 11 és 21 százalék, unoka, nagyszülő és testvérek körében 15 és 30 százalék, minden más örökös esetén pedig 21 és 40 százalék között alakulnak a vagyoni betét értékének függvényében.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

illeték öröklés cég üzletrész saját tőke felszámolás adótörvény számvitel beszámoló
Kapcsolódó cikkek