Cégvilág

Lesz-e pénz az újinfluenza oltásra? – Tények, részletek

Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője szerint a július elején megkezdett gyártás során több ártalmatlansági és hatékonysági ellenőrzést már elvégeztek, ezek eredményesek voltak. A H1N1 elleni vakcinából 4 millió térítésmentesen, 2 milliót 1 100 forint körüli áron jut el a lakossághoz.

Kapacitásuk hetente 500 ezer adag előállítása, így az OGYI-engedély birtokában valóban időben megkezdődhet a tömeges gyártás és a vakcináció. Ugyanis nincs szükség európai törzskönyvezésre, hiszen az egyes államok gyógyszerhatóságai saját hatáskörben megadhatják a forgalomba hozatali engedélyt.

A magyar kormány már 6 millió A/H1N1 elleni vakcinát meg is rendelt a cégtől, ebből 4 milliót térítésmentesen kaphatnak meg a kockázatosnak tartott lakossági csoportok, köztük a kisgyermekek, a terhesek, a krónikus betegek és idősek, valamint a stratégiai ágazatokban dolgozók. A fönnmaradó 2 milliót – orvosi vényre – 1100 forint körüli áron válthatják majd ki az emberek – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Egyébként 6 milliárd forintot különített el a kormány a vírusfertőzés megelőzésére és a kezeléséhez szükséges készítményekre. A megrendelt vakcinamennyiség jócskán meghaladja az 1,3 milliós szezonális influenzáét, ugyanis annak ellenére, hogy a fertőzés lefolyása hasonlóan zajlik, világjárvány fenyeget. Ennek elkerülését az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a lakosság 50-60 százalékos átoltottságával lehetne megelőzni.

Sokan firtatják, miért nem írt ki közbeszerzési eljárást a kormány a vakcina vásárlására. Székely Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: a megrendelést az állam és a cég között 2004-ben, a madárinfluenza-fenyegetettség idején kötött alapszerződés szerint kötötték meg. (Úgy tudjuk, ebben az áll, hogy a magyar államnak elsőbbsége van a vakcina vásárlásában, az Omninvest 6,5 millió adagot köteles legyártani az ország lakosainak.)

Azért sem lett volna célszerű máshol keresgélni, mert a világpiacra gyártó cégek – az eddigi ismeretek szerint – legkorábban jövő februárban készülnek el az oltóanyaggal, márpedig a megelőzést ősszel kell elkezdeni. Kedvezők a költségek is, hiszen amíg a hazai vakcinából egyetlen védőoltás szükséges, a többiből kettő, s azok ára – a hazai kb. 1100 forinthoz képest – 16-18 euró, ez a jelenlegi erős forintárfolyam mellett is legalább 4400 forint körüli összeg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vakcina H1N1 Omninvest influenza oltás térítés Székely
Kapcsolódó cikkek