Cégvilág

Megemelnék a kauciót – Tiltakoznak az utazási irodák

Nem értenek egyet az utazási irodák a kormány azon tervével, amely a számukra kötelezően előírt kaució megemelésével szorítaná vissza az 5 Kontinens Utazási Iroda csődjéhez hasonló helyzeteket, amikor is a pórul járt utasok csupán a befizetett pénzük ötödét kapták vissza kártérítésként.

A jövő január elsején életbe lépő rendelettervezet a tevékenységüktől függően eltérő mértékben ugyan, de az összes utaztató esetében emelné az előírt garanciákat.

A legrosszabbul a chartereztetéssel foglalkozó utazásszervezők járnának a kormány elképzelésével: számukra a kötelezően előírt vagyoni biztosíték a tervezett éves árbevételük 20 százalékáról, de minimum 20 millió forintról az árbevétel 25 százalékára, de minimum 100 millió forintra nőne.

A szállásközvetítéssel, buszos utaztatással foglalkozó cégeket az eddigi szabályozáshoz hasonlóan alacsonyabb kockázatúnak tartja a kormányrendelet-tervezet, nekik 50 millió forint tervezett éves árbevétel alatt a tervezett forgalom 15 százalékát kitevő, de minimum 7 millió forintos vagyoni biztosítékkal kellene rendelkezniük.

Az 50 és 100 millió forintos éves árbevételre számító utazási irodáknak már a tervezett bevételük 18 százalékát, de minimum 10 millió forintot kellene letenniük az asztalra, 100 millió forint felett pedig annak a 20 százaléka lenne a kötelezően előírt biztosíték.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

charter kaució csőd 5 kontinens utazási iroda utaztató
Kapcsolódó cikkek