Cégvilág

Meghosszabbodhat a szavatossági idő – Rettegnek a gyártók

Több milliárd eurós többletköltséget okozhat gyártóknak és kereskedőknek egyaránt, hogy az Európai Unióban a termékek szavatossági időtartamának a meghosszabbítását tervezik.

A Financial Times Deutschland beszámolója szerint az EU miniszteri tanácsában egyes tagállamok olyan szabályozási javaslatot terjesztettek elő, amely a jelenleg minimálisan két évben megszabott szavatossági időt bizonyos termékek körében megduplázná, egyes esetekben pedig annál is hosszabb távra terjesztené ki.

Egyelőre nincs döntés arról, hogy a négyéves vagy még hosszabb szavatossági idő a termékeknek pontosan mely körére terjedjen ki. Tanácsi berkekben autókról, televíziókról és egyéb nagy értékű háztartási berendezésekről van szó. Franciaország állítólag arra is törekszik, hogy az ott például a falakba beépített csövekre megszabott tízéves törésmentességi szavatosságot az EU egészére kiterjessze. A részletekről egyelőre szakértői szinten vitáznak a tagállamok.

A német ipar érdekvédelmi szervezetei máris félreverték a harangot a szavatosság meghosszabbításának magas költségei miatt. „Az átállás hosszadalmas és drága folyamat lenne, amelynek a gyártók és a kereskedők kapcsolataira is súlyos kihatásai lennének” – figyelmeztet Christian Gross, a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) jogásza. A szavatosságot ugyan a vevő közvetlenül a kereskedővel, nem pedig a gyártóval szemben érvényesítheti, ám a kereskedő átterhelheti az ebből fakadó költségeket a gyártóra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

DIHK szavatossági idő Német Kereskedelmi és Iparkamara miniszteri tanács Európai Unió Financial Times Deutschland
Kapcsolódó cikkek