Cégvilág

Moszkva erővel nyomja le az olajárakat

Igor Artyemjov, az orosz monopolellenes hatóság vezetője azonnali, kemény fellépést helyezett kilátásba az ország olajtermelőivel szemben, ha továbbra is folytatják taktikázásukat és összejátszanak az árak megállapításánál.

A vasárnap életbe lépett törvénymódosítás nagyobb felhatalmazást biztosít részére, a törvénysértők szankcionálása terén. "Meg kell fékezni a mohóságot" - közölte Artyemjov, aki szerint az olajvállalatoknak fel kell ismerniük, hogy új helyzet kezdődik számukra.

Az orosz monopolellenes hatóság 2008-ban kezdett koncentrált támadást a helyzetükkel visszaélő olajvállalatokkal szemben. A kormány az olajtermékek árának csökkentését tűzte ki célul, Vlagyimir Putyin pedig azt üzente a cégvezéreknek: "ébredjenek fel vagy találjanak más munkát" – idézi a The Moscow Times.

A büntető törvénykönyvet a hatóság vezetőjének lobbija és Putyin segítségével változtatták meg, így a kartellező cégek menedzsereit büntetőjogi felelősségre vonhatja Artyemjov intézménye. Ha három éven belül háromszor derül ki egy cégvezetőről, hogy visszaélt monopolhelyzetével, akár hat éves börtönbüntetésre is ítélhetik.

A hatóság jelenleg kétszáz olajtársasággal szemben folytat elljárást és Artyemjov szerint további aktákat nyitnak, ha felmerül a gyanú, hogy a cégek mesterségesen magasan tartják az olajárakat.

monopol olajár olaj Putyin kartell
Kapcsolódó cikkek