Cégvilág

Roncsautó-programok - Ennyi volt

Szlovákia nem tervezi a költségvetés által támogatott autócsere-program harmadik fordulóját, mert az eddigiek felemás eredményt hoztak.

Az igaz, hogy a második program során július végéig 36 600 gépkocsit rendeltek meg a vevők, ám annak csak 9,19 százalékát – tehát 2654 darabot – gyártották Szlovákiában. Így a pozsonyi kormány a hazai autóvásárlók és -kereskedők mellett leginkább a külföldi autógyárakat támogatta. Ezért a szlovák ellenzék bírálja a programot.

A Slovak Spectator jelentése szerint a kormányprogram során megvásárolt autók átlagos vételára 11 256 euró volt. Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter Pozsonyban újságíróknak nyilatkozva elmondta: a roncsprémium két hullámában a szlovák állam összesen 55,3 millió eurót fizetett ki, amellyel 44 200 személygépkocsi vásárlását támogatta. Az így keletkezett járulékos állami bevétel 12,3 milliót eurót tesz ki, ugyanakkor – miután a program előre hozott vásárlásokat generált – a jövő évben a csökkenő autóeladások miatt 22,6 millió euróval csökkennek az adóbevételek – foglalta össze az ipari tárca.

Németország sem tervez újabb programot az autóvásárlás ösztönzésére a jelenlegi 5 milliárd eurós keret rövidesen bekövetkező kimerülése után. Ulrich Wilhelm kormányszóvivő leszögezte: a kormány nem fogja meghosszabbítani a hatására egyszeri, kivételes megoldásként választott programot.

A német gyárak helyett inkább a külföldiek nyertek az ötmilliárd eurós állami támogatással - írta lapunk korábban a német roncsautó-programról. A német autógyárak bevétele viszont az idei év első félévében egyharmadával csökkent.

A Handelsblatt ugyanakkor azt írta, hogy vezető pártpolitikusok a nagykoalíciós kormány elé terjesztettek egy javaslatot, amely szerint a jelenleginél nagyobb adókedvezményt kapnának autógyári alkalmazottak, ha a munkáltató társaság modelljei közül választanak új kocsit maguknak. A várakozásokat meghaladó eredménnyel zárult az amerikai roncsautóprogram.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

roncsautó autócsere autógyár Szlovákia adókedvezmény recesszió költségvetés
Kapcsolódó cikkek